DuranHedt.com

Na važnost kose u našim životima

Na važnost kose u našim životima

Kosa igra važnu ulogu u ljudskom životu. Psihološku i socijalnu vrijednost za kosu, važnost zdravlja i drugih faktora su od neprocjenjive vrijednosti za ljude. Dugo vremena kosa je dio kulture različitih nacija, dajući svoj identitet. Danas su više nego pokazatelj društvenog statusa, oni postaju način izražavanja individualnosti i naglašavaju ličnost, da prenese njegovo stanje uma.

Kosa na ljudski organizam okarakterisati kao sisavac, ali postoje neke razlike. Na primjer, duga kosa raste samo u određenim dijelovima tijela: glava, brada, grudi, pubis i ispod pazuha. Sve ostale površine prekrivene su jedva vidljive VELLUS dlaka, ili nema kosu, kao ruke i noge. Što se tiče vegetacije ispod pazuha, što je tipično samo za ljude. Dlaka na licu osobe znak seksa, dok je u drugih sisara ne postoje takve razlike.

Drugi karakteristična osobina odnosi mitarenje, kao i svih sisara, ljudski skalp podvrgava mitarenja, što je sezonski. Ažurirana na kosu u ljudskom mozaik tip, dok je kod životinja mitarenja može biti valovit. Ako je iznos od kose prolijevanja nije pretjerana, nije gubitak kose, inače gubitak kose može se smatrati bolešću.

Istorijski značaj za kosu

Od davnina, kosa u prilogu posebnog značaja. Različite kulture imaju svoje standarde i vjerovanja u vezi sa kosom. Danas, u raznim spisima drevnih istoričara, pjesnici i filozofi mogu naći pomen o važnosti kose. Na primjer, svijetle biblijska priča o Samson, čija je snaga bila u kosi, ili slovenski epski, gdje su žene sa slobodnim pletenice izjednačiti do čarobnice.

Vremena se mijenjaju, i promijeniti poglede na ljepotu, kose i vrijednosti. Tako je u starom Egiptu običaj naredbe da se obrijati glavu, i muškarci i žene mlađe od većine. Ovaj ritual simbolizira žrtvu bogovima. Nakon takve žrtve Egipćani su nosili perike života čisto brijanje raste kosa. Drevni Nijemci bradu izrezati na kriminalce, kao simbol sramote, kao u afričkim zemljama smanjiti simbol kosu svetosti. Prvi kršćani su imali dugu kosu, koji je smatran personifikacija čistoće i ljubavi za druge.

Vremenom, sušilo za povijesne vrijednosti je postao manje akutna, sve što je prenose do današnjih dana, to je simbolika boje kose. Dakle, bijele kose prenijeti čistoće i nevinosti vlasnika, njihova inherentna zlatna nijansa je simbol božanstva. Bakar-crvena boja povezana sa pokvarenom i lukav, je simbol preljuba. Takva simbolika je povezan sa crvenom boginje ljubavi Venere. Crna kosa je simbol demonske, sumorne ugled, otisak zla. Danas smo i nesvjesno razdvajaju ljude po boji kose.

Što se tiče vegetacije na licu, onda je priča je dvosmislen. Tako različitih naroda brada ljudi su imali drugačije značenje. Žena na licu kose u jednom trenutku smatra znakom Božje izabrani, a još jedan znak đavola.

Mnogo kasnije prirodne ljepote kose zamijenjen perike. U evropskim zemljama, periku osvojio svoje mjesto, to su nosili i muškarci i žene. Potonji se koriste za te svrhe, a originalnu strukturu. Bilo je mnogo lakše nego da se brine svoje kose, za zdravlje zasenio. U 18. stoljeću, razvijene zemlje su doslovno opsjednuti takav način. To je samo u 20. stoljeću, ovaj način dao način da više prihvatljiv za modernog doba.

Psihološki i društveni značaj koseNa važnost kose u našim životimaDanas, na čelu je društveni vrijednost za kosu. Prvi šišanje je sama predstavljena u društvu, simbol uspjeha, zdravlja, seksipil. Danas, kosa je neki vidljivih znakova starosti, zdravlje, karakter, raspoloženje, nivo inteligencije. U svijetu milijardi dolara se troše na sve vrste sredstava da se brinu, oblikovanje, bojenje kose.

Sa psihološkog aspekta frizura govori o internom stanju te osobe. Tako kratko ošišana kosa žene govori o njoj potragu za razvoj karijere kao profesionalni. Duga kosa je posebno lijepo postavljen govori o potrazi za ženstvenost, seksualnost. Bright obojena kosa govori o nesigurnosti, histerije, oni pokušavaju da se sakriju iza pozivajući izgled. Ova želja da privuku pažnju po svaku cijenu.

Muškarci frizura nije ništa manje važna. To je dizajniran da naglasi muškosti, pa čak i izbrijano skalp govorimo o istom. izuzeci su Unisex šišanje, toliko popularan sa emo. Oni govore o kompleksnom percepciju svijeta, kao što je to, emocionalna ranjivost.

Nezdrava vrste kose sve više postaje uzrok lošeg raspoloženja, depresije. Gubitak kose se smatra da je problem broj jedan, koja je profitabilna za kozmetičke i farmaceutske kompanije, kršeći na taj način tuberkuloza, HIV infekcija i AIDS ,To je razvoj alata za ćelavosti i perut Potrebno je lavovski proizvodnje medicinskih i kozmetičkih proizvoda.

Kosa za zdravlje

Nauka zdrave kose i njihove implikacije za ljudsko zdravlje - trichology, Počeo sam da se razvija relativno nedavno. Ali za zdravlje kose je poznat već dugo vremena. U klasifikaciji medicinske struke, kao što stručnjak ne što je doktor-trichologist, ali to nije mana problemi kosa ne proći nezapaženo od njih bavi dermatocosmetology.

Po svojoj prirodi, kosa na ljudski organizam je zaštitnu barijeru. To je prije svega thermotaxis. Najhladnije doba kosa zadržava topli zrak oko tijela, čime se štiti od hipotermije. Na visokim temperaturama sloj zraka zarobljen dlaka održava temperaturu tijela, ne dopuštajući mu da raste. Kada je temperaturna razlika se može vidjeti kao uspravio kose. Jači su ispravio, to je veći jastuk oko tijela.

Trepavice su za zaštitu očiju, da su oni akumuliraju čestice koje bi inače spadaju u iritaciju oka izaziva. Obrve u red, štiti oči i lice od znoja. To ne bi bilo nezahvalno vegetacije u nozdrvama i uši, te vlasi štite naš organizam od ulaska stranih tijela unutra.

Kosa zdravlje prikazuje i opće stanje organizma, tako da je nedostatak minerala i vitamini, Čini se lomljive i izblijedio boju kose. Gubitak kose je često povezana s viškom u organizmu holesterol, bolesti jetre i bubrega. perut i seboreje, i povećanje masnoća često javlja tokom perioda stresa i depresije.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea