DuranHedt.com

Kompletna krvna slika, sedimentacija eritrocita

Kompletna krvna slika

propisati gotovo sve bolesti, trudnoće, i kao preventivna mjera za otkrivanje bolesti. General analize krvi uzete iz prsta.

Kompletna krvna slika To uključuje određivanje koncentracije hemoglobina, broj eritrocita, leukocita i trombocita, hematokrita vrijednosti i eritrocita indeksa (MCV, MCH, MCHC).

Indikacije za opću analizu krvi i sedimentacija eritrocita

Kompletna analiza krvi, zajedno sa leukocitarnom formulom naširoko koristi kao jedan od najvažnijih metoda istraživanja za većinu bolesti. Promjene u perifernoj krvi, nespecifični, ali u isto vrijeme odražavaju promene koje se dešavaju u cijelom organizmu.

Studija leukocita je od velike važnosti u dijagnostici hematoloških, infektivnih, upalnih bolesti i ozbiljnost stanja i procjenu efikasnosti terapije. U isto vrijeme, promjene u leukocita tačaka nisu specifični - oni mogu imati slične prirode u raznim bolestima ili, alternativno, može zadovoljiti raznolike promjene boluju od iste bolesti u različitim pacijenata. WBC ima funkcije starosti specifične, tako da prebacuje mora vrednovati sa starošću norma poziciju (ovo je posebno važno prilikom testiranja djece).

sedimentacija eritrocita (ESR):

Upalnih bolesti.
Infekcije.
Tumora.
Screening test za vrijeme preventivne preglede.

Mjerenje ESR treba smatrati kao skrining test, koji nije specifičan za neki određeni bolesti. ESR se obično koristi u cjelini krvi analizu kompleksa.

Priprema za opštu analizu krvi i sedimentacija eritrocita

Kompletna krvna slika se vrši na prazan želudac. Između posljednji obrok i davanja krvi u ukupnoj analizi treba biti najmanje 8 sati. Preporučljivo je za 1-2 dana prije ispita da se isključe iz ishrane masne, pržene hrane i alkohola. Jedan sat prije uzimanja uzorka krvi potrebno je da se suzdrže od pušenja.

Potrebno je eliminirati faktore koji utiču na rezultate istraživanja: fizičkog napora (trčanje, penjanje uz stepenice), emocionalna uzbuđenja. Prije postupka potrebno da odstoji 10-15 minuta, da se smiri.

O lijekove biti sigurni da upozori lekar.

Krv ne bi trebalo da doniraju nakon radiografiju, rektalni pregled ili fizioterapija.

različite istraživačke metode i mjerne jedinice se mogu koristiti u različitim laboratorijima. Za procjenu rezultati su bili u pravu, sigurni smo da će staviti na studiju u istom laboratoriju u isto vrijeme. Poređenje ovi rezultati će biti uporedivi.

Dešifrovanje opće analize krviModerni hematoloških analizatora pruža precizne i vrlo informativan karakteristike krvnih zrnaca.

Svaka promjena u općem za analizu krvi i abnormalnosti tretiraju kao patološki i potrebno pažljivo ispitivanje pacijenta. Promjene u hemogram kod mnogih bolesti mogu biti nespecifični. U ovom slučaju se koriste za dinamičko praćenje pacijenata, tako iu pogledu evaluacije prognozu.

U bolesti krvotvornih sistemu studiranja krvna slika je od najveće dijagnostičke važnosti. Definira buduću strategiju istraživanja pacijenta, a zatim izbor režima liječenja i potrebno je pratiti terapiju.

U hematoloških analizatora različitih kompanija koje proizvode normalne vrijednosti krvnog može značajno varirati ovisno o standardima koji se koriste u jednoj ili drugoj zemlji. U nastavku su normalni perifernoj krvi odraslih prema nalogu RF MZ. 

Norme parametara krvi

pokazatelj krvinormalne vrijednosti
Hemoglobina, g / l
   muškarci
   žene
 
130,0-160,0
120,0-140,0
Crvena krvna zrnca (RBC), * 1012 / l
   muškarci
   žene
 
4.0-5.0
3,9-4,7
Hematokrita,%
    muškarci
    žene
 
40-48
36-42
Prosječna sadržaj hemoglobina u eritrocita (MCH), pg27,0-31,0
Znači volumen eritrocita (MCV), fl, mkm380,0-100,0
Prosječna koncentracija hemoglobina (MCHC), g / dl30,0-38,0
distribucije eritrocita širine po volumenu (RDW-CV),%11,5-14,5
 
Retikulocita, ‰ (ili%)2,0-12,0 (0,2-1,2)
Bijelih krvnih zrnaca, * 109 / L4,0-9,0
   Neutrofili% (109 / L)
        ubod
        segmentirano
 
1,0-6,0 (0,04-0,30)
47,0-72,0 (2,0-5,5)
   eozinofila 0,5-5,0 (0,02-0,3)
   bazofila0-1,0 (0-0,065)
    limfocita19,0-37,0 (1,2-3,0)
    monocita3,0-11,0 (0,09-0,6)
Trombociti * 109 / L180,0-320,0
Srednji volumen trombocita (MPV), FL7,4-10,4
Trombocita Distribucija Širina po volumenu (PDW),%10-20
Thrombocrit (PCT),%0,15-0,40
ESR, mm / h2,0-20,0

parametri eritrocita (parametri) krvi

 • eritrocita
 • policitemija
 • hemoglobin
 • hematokrita
 • Znači volumen eritrocita
 • Prosječna sadržaj hemoglobina u eritrocita
 • Prosječna koncentracija hemoglobina
 • indeks Anisocytosis (heterogenost) crvenih krvnih zrnaca (RDW - eritrocita distribucija širina)
 • Morfologije crvenih krvnih zrnaca
 • retikulocita
 • sedimentacija eritrocita (nivoi ESR)

Trombocita parametri krvi

 • Trombocita (PLT - trombocita)
 • trombocitoza
 • trombocitopenija
 • Znači trombocita količina (MPV - srednja trombocita volumena)
 • Trombocita Distribucija Širina količina (PDW - trombocita širina distribucije)
 • Thrombocrit (PCT - trombocita crit)

parametri leukocita u krvi

 • broj belih krvnih zrnaca
 • neutrofili
 • eozinofila
 • bazofila
 • monocita
 • limfocita
 • plazma ćelije
 • atipične mononuklearnih ćelija

WBC - je postotak različitih vrsta bijelih krvnih zrnaca (neutrofili, limfociti, eozinofili, monociti, bazofila). Wbc uključuje određivanje (u%) neutrofila, limfocita, eozinofila, bazofila, monocita.

sedimentacija eritrocita (ESR)

sedimentacija eritrocita (ESR) - nespecifični pokazatelj upale.

ESR - komponenta krvi brzina razdvajanja u epruveti sa dodatnim antikoagulans u 2 sloja: gornji (transparentan plazma) i donji (deponovan eritrocita). Sedimentacija se mjeri na visini formirane plazme sloj (u mm) za 1 sat. Specifične težine crvenih krvnih zrnaca je veća od specifične težine plazme, tako da in vitro u prisustvu antikoagulansa (natrijev citrat) pod djelovanjem gravitacije eritrocitima izmirenje na dno.

Proces rješavanja (sedimentacija) eritrocita može se podijeliti u tri faze koje se javljaju s različitom brzinom. Prvo, crvena krvna zrnca koja se polako pojedinačnih ćelija. Onda oni čine agregati - "novčić kolone", a taloženje je brže. U trećoj fazi formira mnogo jedinica crvenih krvnih zrnaca i njihov taloženje na prvi usporen i postepeno zaustavlja.

ESR parametar varira ovisno o raznim fiziološkim i patološkim faktora. ESR vrijednosti u žena nešto viši nego kod muškaraca. protein sastav krvi promjene tokom trudnoće dovesti do povećanog sedimentacija eritrocita u ovom periodu.

Smanjenje crvenih krvnih zrnaca (anemija) u krvi dovodi do ubrzanja sedimentacija eritrocita i, s druge strane, što je porast u sedimentacija eritrocita u krvi usporava. Tokom dana, možda vrijednosti oscilacija, na najvišem nivou posmatrano po danu. Glavni faktor koji utiče na formiranje "rouleaux" u stopu sedimentacije eritrocita je sastav proteina krvne plazme. Proteina akutne faze adsorbovan na površini eritrocita i smanjiti njihov zadužen odbojnost jedni od drugih, doprinose formiranju "rouleaux" i ubrzane sedimentacije eritrocita.

Povećanje proteina akutne faze npr C-reaktivnog proteina, haptoglobin, alfa-1-antitripsin, akutna rezultati upala u povećan ESR. U akutnom upalnih i infektivnih procesa promjene sedimentacija eritrocita poštovati nakon 24 sati nakon porasta temperature i povećanje broja leukocita. Kod hronične upale, povećana sedimentacija eritrocita zbog povećane koncentracije fibrinogena i imunoglobulina.

Westergren metoda karakterizira široko rasprostranjena metoda za određivanje ESR instrument Panchenkova karakteristike cijevi koristi i rezultata skale, kalibriran u skladu sa metodom Westergren. Dobiveni rezultati ova dva načina su iste u granicama normale, dvije metode imaju isti referentne vrijednosti. Westergren metoda je više osjetljiva na povećanje ESR i rezultati su u zoni povišene vrijednosti dobijenih metodom Westergren iznad rezultata dobivenih Panchenkova.

ESR Određivanje dinamike, u kombinaciji s drugim testovi koji se koriste u praćenju učinkovitosti liječenja upalnih i infektivnih bolesti.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea