DuranHedt.com

Hemoglobin

hemoglobin - kompleks proteina koji sadrži atoma željeza, koji je u stanju vezivanja sa kisikom, što osigurava njegovo kretanje i opskrbu tkiva kisikom. Sadržane u hemoglobina eritrocita, ali neki organizmi, kao što su beskičmenjaci, mogu biti prisutni u tkivima i krvnoj plazmi. To je zbog hemoglobina zbog željeza u krvi dobila ovu boju. nivo hemoglobina je jedan od najvažnijih pokazatelja koji se izučavaju na test krvi.

hemoglobin pokret
Transfer respiratornih plinova - to je glavna funkcija hemoglobina. Spoj kisika i hemoglobina u kapilare pluća odvija, nakon čega je protok eritrocita hemoglobina molekula isporučuje ova jedinjenja organa i tkiva, posebno one u kojima je sadržaj kisika je ispod normale. Postoji hemoglobina i kisika obveznice su razbijena kao rezultat od kojih je potonji je pušten na slobodu.

fiziologija
Sa značajnim hit ovog proteina u krvnoj plazmi od crvenih krvnih zrnaca, to postaje vrlo otrovan. Ovo se može dogoditi kao rezultat intravaskularne hemolize, anemije, transfuzija krvi, hemoragijski šok i drugih patoloških stanja. Njegova toksičnost se manifestira u pogoršanju dotok kisika do tkiva, preopterećenje tijelo bilirubin, željeza i drugih proizvoda svojih propadanja, blokade bubrega tubula, u razvojne mogućnosti zatajenja bubrega. U vezi sa toksičnost proteina u organizmu utvrđeno je čitav sistem za njegovo odlaganje.

Hemoglobin - jedan je od proteina, koji se hrane patogena malarija. U nekim područjima gdje je bolest raširena, slučajevi nasljedne veoma često mutacije hemoglobin, koji onemogućavaju prodor parazita malarije u eritrocita. Ali pored ove svoje komparativne prednosti, ovo odstupanje ima veoma značajnu nedostatke, kao što su poteškoće u transportu kisika, visokim rizikom od razvoja anemije, crvena krvna zrnca brzo moguće uništiti, itd

norme
Normalno vrijednosti hemoglobina za muškarce i žene su različiti. Za muškarce, cifra je veća, na 130-170 g / L, žene - 120-150 g / L, nivo za djecu mogu značajno varirati, ovisno o dobi djeteta. Na primjer, za djecu u prvim danima rođenja hemoglobina može biti do 220 g / L, a zatim se postepeno smanjuje i dostiže u zrelo doba za odrasle nivoa.nizak hemoglobin
Niske hemoglobina može biti simptom mnogih bolesti, patologija i abnormalnosti. Umor i stalna slabost, bledilo, česta ukočenost, vrtoglavica, brzo zamrzavanje ruke i noge - nivo ove supstance mogu imati niži nego što je normalno. Bolesti koštane srži, pothranjenost, gubitak krvi također u pratnji nedostatak hemoglobina.

U novije vrijeme, doktori su počeli da govore ozbiljno o anemija - smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i nivo hemoglobina u krvi. Prema studiji, više od polovine Ruskinja pate od anemije, a 10% mora biti ozbiljan tretman. Međutim, većina nisu ni svjesni svoje bolesti. To je žena koje pate od ove bolesti više. Od muškaraca, tako prevencije kroz pravilnu ishranu za njih je vrlo važno.

Za neke ljude, nizak nivo hemoglobina je gotovo hronične, veoma važno za njih da se održi potreban nivo pravilne ishrane i uzimanje vitamina. Kao i svaka druga bolest, anemija, prevencija je bolje nego liječiti, i pravilna ishrana može biti prvi korak. Mesa, iznutrica, heljda, mahunarke, gljive, borovnice, čokolade - ove namirnice sadrže mnogo željeza, i da će biti od velike koristi. Žitarice, kava i čaj smanjuje hemoglobina i vitamina C naprotiv - poboljšava njegovu apsorpciju, i naravno, ne treba zaboraviti o vitaminima s željeza.

Osim anemija, nedostatak hemoglobina može izazvati razvoj oba, ništa manje opasna bolest - hypoxemia - smanjenje pritiska kiseonika u organizmu.

Ne manje opasna od smanjenog sadržaja može biti povećan hemoglobina, koji je povezan sa povećanjem veličine ili broja eritrocita, bolesti srca, fibroze, i tako dalje. Ovo odstupanje stekla zvanje polikizemii.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea