DuranHedt.com

Izopropanol

izopropanolstrukturnu formulu

Opis kasni na 14/10/2015

 • Latinski naziv: izopropil alkohol
 • ATC kod: D08AH05
 • Hemijska formula: CH3H8oh
 • CAS broj: 67-63-0

hemijski naziv

Propan-2 ol

kemijska svojstva

Izopropanol, šta je ovo?

Izpropanol - to je samo Monohidroksilni sekundarni alkohol alifatski. Ima jedan izomer 1-propanol. Ima izražen opojnih učinak, otrovan. Maksimalno dozvoljena koncentracija u zraku od 10 mg po kubnom metru. Proizvod ne akumulira u organizmu. Ako domaća potrošnja čak i male količine trovanja alkoholom javlja.

U RACEMIC spojevi formule C3H8O. Prema njihovim hemijskim svojstvima izopropil alkohol slično kao sekundarnu masni alkoholi. Znači sposobno da formira složen i jednostavan etri, hidroksilna grupa je raseljeno halogeni. Također od vesch reaguje aromata, formiranje isopropylbenzene ili izopropiltoluol. Alkohol je dobro raspušten alkaloidi, esencijalna ulja i smola.

Često reakcija se koristi izopropanol dehidratacija, formirana kao rezultat toga aceton. Agent reagira sa jakim oksidanti, gume i plastike.

Fizičkih karakteristika supstance - bezbojna tečnost sa prepoznatljivim oštrog mirisa (jači od etanol). Alkohol ključa oko 82,4 stupnjeva Celzija, to pali na 456 stepeni. Molarna masa spoj je 60,09 grama po molu.

Izopropanol Wikipedia opisao kao tvar koja je lako topiv u benzen, aceton, vode i organskih otapala. Također, jedinjenja parovi su dobro miješa sa vazduhom stvoriti eksplozivne smjese.

Na ruskom teritoriju izopropanola na dva načina: sulfat hidrataciju propilena ili hidrogenacije acetona sa vodika (Upotreba fiksni katalizator bakar-nikelhromitny).

Sredstva koja se koriste u različitim industrijama:

 • u kemijskoj industriji za proizvodnju vodikov peroksid, metilzobutilketona, aceton, izopropil acetat i isopropylamine;
 • kao zamjena za Bole skupi alkohol i pod kontrolom države - etanol, u parfimeriji, kućne hemije roba, kao dio repelenti;
 • za proizvodnju kozmetike, sredstva za dezinfekciju, antifriz, za pranje;
 • koja se sastoji od sredstava za pranje štampane ploče nakon lemljenja koristeći tok;
 • tokom glodanje i struganje operacija;
 • gas kromatografije;
 • zavarivanje optičkih vlakana.

U medicini, znači da je uključen u raznim antiseptičkim rješenja, njegova 70% rastvor se koristi kao antisepse obradu meda. salvete.

farmakološke efekte

Antiseptik, sredstvo za dezinfekciju.

Farmakodinamici i Farmakokinetika

Supstancu iritira respiratornog trakta i očiju, nakon kratkog udisanje visokih koncentracija izaziva jake glavobolje, deprimira centralnog nervnog sistema rada. Kada se udiše koncentracije nekoliko puta veća od maksimalno dozvoljene, mogu dovesti do gubitka svijesti.

Kada se daje agent metabolizira u jetri pretvara se u aceton i alkohol dehidrogenaze, Ima toksični učinak na organizam. Međutim, mala koncentracija, po pravilu, ne dovodi do bilo kakve ozbiljne poremećaje u raznim sistemima organa. Teška toksični efekti se mogu postići uzimajući u 50 ml proizvoda.

Treba napomenuti da kada se daje supstanca izaziva trovanja, kao i alkohol. Stopa oksidacije alkohola u organizmu je oko 2,5 puta niža od etanol, učinak uzimanja je mnogo duže održava.Za lokalnu upotrebu supstance inhibira vitalnu aktivnost gram-pozitivnih i Gram-negativne bakterije, Neke vrste gljiva (npr candida). To ne prodire u sistemsku cirkulaciju, ispariti brzo iz kože ili apsorbuje.

indikacije

Izopropanol se koristi kao tematska antiseptik u različita sredstva za dezinfekciju ruku i kože, kao pomoćni komponenta u masti i gelova za lokalnu primjenu.

Kontraindikacije

Supstanca se ne može uzeti oralno. Za lokalnu upotrebu znači da praktično nema kontraindikacija.

neželjenih efekata

Za lokalnu upotrebu strani reakcije obično ne javljaju. Tu mogu biti: suhe kože, peckanje osjećaj ili peckanje (posebno u prisustvu ogrebotine i rane).

Izopropanol upute za uporabu (dozu i način)

Doziranje lijeka varira u zavisnosti od indikacija obliku i oslobađanje.

Izopropanol, uputstvo za upotrebu

Antiseptici za lokalnu upotrebu, koji sadrže alkohol u sastavu, izazivajući tankom sloju na unaprijed očistiti i suhu kožu ili drugu površinu za dezinfekciju. Alata zatim utrljava u kožu dok svoju punu sušenja za jednu minutu.

Preoperativne ruke liječenje, posebnu pažnju treba obratiti na prostor između prstiju i ploče nokta.

predozirati

Verovatnoća predoziranja na lokalnu upotrebu je izuzetno niska. Ako slučajno proguta trovanja alkoholom doći, mučnina, glavobolja, moguće voćne arome usta. Terapija -promyvanie želudac, kelatori.

interakcija

interakcije lijekova agent nije opisan. Za lokalnu upotrebu alkohola ne interakciju s drugim lijekovima.

uslovima prodaje

Bez recepta.

uslovi skladištenja

Store znači odvojeno od preporučenih lijekova u tamnom hladnom mjestu (5 do 25 stepeni Celzijusa), izvan dohvata djece.

Formulacije koje sadrže (analogni)

U kombinaciji s etanolom sadržane tvari u gelova i rješenja za dezinfekciju ruku i meda. instrumente kao što su gel Izosept.

Izopropanol također je uključen u raznim gelova i masti: Gistak, hondroksid, Dolobene itd

Komentari o izopropanol

Komentari izopropanol malo negativnih nije pronađeno. Supstanca je dobro dezinficira i mnogo jeftiniji etanol.

Cijena, gdje kupiti Isopropanol

Kupiti Isopropanol dostupan preko interneta ili apoteci. cijena apsolutne izopropanol (99,7%) za tehničke primjene je oko 300 rubalja za plastične boce s kapacitetom od 1 litre. Izopropanol možete kupiti u sastavu Izosept sredstvima. Izopropanol Cijena ovisi o proizvođaču i stupanj pročišćavanja.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea