DuranHedt.com

Zentel

ZentelFotografije droge

Opis kasni na 07/02/2015

 • Latinski naziv: Zentel
 • ATC kod: P02CA03
 • Aktivna supstanca: Albendazolom (albendazolom)
 • producent: GlaxoSmithKline izvoza (UK)

struktura

formulacija aktivne supstance Zentel (Zentel) - albendazolom.

suspenzija ima sljedeće dodatne komponente: Silikonski Antifoam 1510, natrij karboksimetil škrob, polisorbat 80, benzojeva kiselina, sorbitan monolaurate, sorbinska kiselina, aroma, aluminij silikat magnezija, glicerol, saharin natrij, kalij sorbat, aditiva ukusa.

tablete uključuju pomoćne komponente kao što su zalazak sunca žuta boja, kroskarmeloza natrij, povidon, laktoza, kukuruzni škrob, aroma vanilije, magnezijev stearat, natrijev saharin, natrij lauril sulfat, MCC, narančasta aroma, voće aroma.

puštanje obrazac

Dostupan u tabletama i suspenzija Zentel.

farmakološke efekte

Lek je anthelmintik i antiprotozoalni agent koji spada u grupu benzimidazol karbamat. On ima učinak na crijevnih parazita i tkiva.

Farmakodinamici i Farmakokinetika

Lek utječe oblik tkiva i crijevnih parazita. Djeluje uključujući jaja, odrasli helminata i larve inhibira polimerizaciju tubulin, sprečavanje metabolizam crijevna glista i uzrokujući njihovu smrt.

Lek je aktivan protiv raznih crijevnih parazita:

 • trematodes - Opisthorchis viverrini, Clonorchis sinensis;
 • nematode - Enterobius vermicularis, Ancylostoma duodenale, necator Americanus, Trichuris trichiura, Kožne Larva migrans, Ascaris lumbricoides, Strongyloides stercoralis;
 • cestodes - Taenia Solium, taenia saginata, Hymenolepsis nan;
 • osnovni - Giardia lamblia.

Efekt na parazite tkiva, uključujući cistične i alveolarni Ehinokokoza. Lek je efikasno sredstvo kada:

 • neurocisterocozu, ničim izazvan invazija larvi taenia Solium;
 • capillariasis zbog Capillaria philippinensis;
 • gnathostomiasis, izazvala Gnathostoma spinigerum.

Ubija ili smanjuje zrnastim ciste ehinokokusa. ciste, izazvala Echinococcus multilocularis, potpuno nestati. Bolest se stabilizuje.

Zentel apsorbira nakon oralne primjene je slaba. Masne hrane poboljšava apsorpciju lijeka. Cepane u jetri. osnovni metabolit droga - albendazolom sulfat, efikasan u lečenju infekcija tkiva. poluživot metabolit - oko 8,5 sati. Neki dio se izlučuje u urinu, ali većina droga se izlučuje u žuči.

indikacije

Lijek se koristi u intestinalni oblici helminthiasis.

Za kratkotrajnu upotrebu se daje u slučaju Larva migrans kožni sindrom, za dugoročnu terapiju - u slučaju sistemski parazitske zaraze. za liječenje cistične Ehinokokoza, izazvala Echinococcus granulosus, droga se koristi:

 • nakon PNC cisti;
 • nemogućnost hirurških intervencija;
 • nakon operacije ako preoperativne terapije bio je kratak, ako je operacija otkrila uživo obliku, ili ako posmatrano učestalost crijevna glista;
 • u svrhu premedikaciju prije operacije.

U slučaju neurocisterocozu, isprovociran larve taenia Solium, Zentel snimljen:

 • u obliku paukove mreže ili intraventrikularno ciste;
 • ciste ili granulomatozna oštećenje mozga;
 • ratsemoznyh ciste.

U cilju terapije alveolarne Ehinokokoza zbog Echinococcus multilocularis lijek se koristi:

 • u slučaju neupotrebljivim bolesti;
 • nakon radikalne operacije ili transplantacije jetre;
 • nakon palijativ tretman.

Osim toga, lijek se koristi za liječenje:

 • gnathostomiasis, izazvala Gnathostoma spinigerum ili slično (u vezi) vrsta;
 • moksokaroza, izazvala Toxocara canis i slično (u vezi) vrsta;
 • capillariasis, izazvala Capillaria philippinensis;
 • trihinoza, izazvala Trichinella spiralis i T. Pseudospiralis.

Kontraindikacije

Ne možete primijeniti lijek za preosjetljivost do njegovih komponenti. Lijek je kontraindiciran u djece mlađe od 1 godine od svih oblika lijekova. Tablete ne bi trebalo koristiti za djecu mlađu od tri godine. Alat je također kontraindiciran u slučaju retine lezija, planiranje trudnoće, tokom dojenje, trudnoća.

neželjenih efekataSljedeće strana reakcije:

Uporaba Vodič Zentela (Način i doziranje)

Uputstva o Zentel prijavio da je oslobađanje droge u oba oblika proguta. Koristite ga je potrebno za vrijeme obroka, po mogućnosti u isto vrijeme. Ako gutanja tableta cijeli postoje poteškoće, možete melje. Zentel suspenzija potresa prije upotrebe.

Doza i trajanje terapije ovisno o indikacijama su obično sljedeće:

 • Larva migrans kožni sindrom - odraslih pacijenata i djece od 2 godine imenovati 400 mg jednom dnevno (samo 1-3 dana);
 • enterobiasis, necatoriasis, trichocephalosis, rudarska glista bolest, askaridoza - odraslih pacijenata i djece od 2 godine imenovati 400 mg jedna doza za djecu od 1-2 godine prikazana je u dozi od 200 mg jednom dnevno;
 • clonorchiasis, opisthorchiasis - odraslih pacijenata i djecu od 2 godine je propisana da se 2 puta dnevno 400 mg (samo 3 dana);
 • giardiasis - jednom dnevno za djecu od 2 do 12 godina su 400 mg za pet dana;
 • strongyloidiasis, hymenolepiasis, teniasis - odraslih pacijenata i djece iz 2 godine treba uzeti jednom dnevno sa 400 mg (naravno je za 3 dana). U slučaju hymenolepiasis Nakon kratke pauze, poželjno je da izvrši dodatni terapije u trajanju od 10-21 dana.

Trajanje tretmana se određuje individualno. Terapija se može izračunati na 5-31 dana. Ako kliničkog poboljšanja ne dođe do kada koristite tablete ili suspenziju Zentel, upute za uporabu preporučuje se podvrgne drugi kurs.

U cilju terapije crijevna glista infekcije uzimati lijekove za dugo vremena i u visokim dozama. Njihov liječnik izračunava za svaki slučaj pojedinačno, ovisno o vrsti i težini bolesti, kao i tjelesne težine i starosti pacijenta.

Djece mlađe od 6 godina medicine u velikim dozama dugo da ga nije poželjno.

Ako težina pacijenta je veća od 60 kg može se dati 2 uzeti lijek dva puta dnevno u jedinici dozi od 400 mg. Ako je težina je 60 kg, dnevna stopa podijeljena u dvije faze na 15 mg po 1 kg. Na ovom doza ne smije biti veća od 800 mg.

U slučaju neurocisterocozu poželjno je da antiepileptik i GCS terapija. Potonji treba obaviti kako bi se spriječilo u prvoj sedmici prijema cerebralna hipertenzija.

u zatajenje jetre pacijent treba dobro testirati. Kada primate stopa sredstava transaminaza značajno povećanje ili smanjenje brojke krv, terapiju treba prekinuti.

predozirati

U slučaju predoziranja mogu se pojaviti dijareja, mučnina, tahikardija, povraćanje. Pored toga, nivo povećanja posmatra transaminaza jetre.

interakcija

Kada interakciju sa deksametazon, cimetidin i praziquantel koncentracija u plazmi metaboliti albendazolom povećava. Dakle, rizik od predoziranja je znatno povećan.

uslovima prodaje

Recept specijaliste.

uslovi skladištenja

Potrebna temperatura za skladištenje - do 25 C. Da biste izbjegli negativan efekat sunca na droge.

rok trajanja

Suspenzija se drži za 3 godine, i tableta - 5 godina.

djeca

Uputstvo o suspenzija za djecu je rekao da je ovaj oblik izdanje je više prikladan za uzrast od 2-3 godina. U slučaju enterobiosis, necatoriasis, trihotsefaleze, rudarska glista i askaridoza mono- dati 10 ml. Kada dobi djeteta od 1 do 2 godine, može se uzeti jednom sa 5 ml. U slučaju strongyloidosis, hymenolepiasis i teniasis Djeca pokazala tri dana uzeti 10 ml suspenzije.

Komentari o Zentele

Pregledi Zentele internetu možete pronaći širok izbor. U osnovi, tu je rasprava o prikladnosti njegovu upotrebu za prevenciju. Činjenica je da vrlo često komentare Zentele prijavljenih nastanka nuspojava, posebno jak alergijske reakcije. Roditelji koji daju lijek za djecu, ovaj put izaziva posebnu zabrinutost.

U principu, efekat agent će biti drugačiji u svakom slučaju. Uz javljaju negativne stavove i mišljenja suspenzije za djecu, u kojem se navodi da je droga brzo pomogao da se nosi sa parazitima i bili efikasni kao preventivnu mjeru. Stoga, njegova upotreba treba biti siguran da koordinira sa svojim lekarom i pratiti učinak na trajanje kursa.

Cijena Zentela gdje kupiti

Zentela cijena može varirati ovisno o obliku u saopštenju. Tableta košta oko 30 grivna, ili 190 rubalja. A cijena Zentela u suspenziji - oko 40 grivna, ili 260 rubalja.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea