DuranHedt.com

Endokrinog sistema

endokrinog sistema - sistem koji regulira aktivnosti svih organa uz pomoć hormoni, oslobođen endokrinih stanica u krvotok, ili prodiranja u susedne ćelije kroz ekstracelularnog prostora. Pored regulacije aktivnosti ovog sistema pruža adaptacija organizma na promjenu karakteristika internih i eksternih okruženju koje pruža konstantnu interni sistem, i to je imperativ da se osigura normalan život pojedinca. Postoji rašireno uvjerenje da je rad endokrinog sistema je usko povezano sa imuni sistem.

Endokrinog sistema može biti žljezdanog, postoje endokrinih stanica u ukupnom, koji čini ductless žlijezde. Ove žlijezde proizvode hormone, koji uključuju sve steroidi, hormoni štitnjače, mnogi peptid hormona.  Također, endokrini sistem može biti raširiti, to predstavlja široko rasprostranjena u ćelije tijelo koje proizvode hormone. Nazivaju se aglandulyarnymi. Takve ćelije su dostupni u gotovo svim tkivima endokrinog sistema.

endokrinog sistema funkcije:

  • odredba homeostaze organizam u promjeni uvjeta okoliša;
  • Koordinaciju svih sistema;
  • Učešće u kemijskoj (humoralni) propis organizma;
  • Zajedno sa nervni i imunološki sistem, reguliše razvoj organizma, njen rast, razmnožavanje, seksualne diferencijacije
  • Učestvuje u korištenju procesa, obrazovanje i očuvanje energije;
  • Zajedno sa nervnog sistema hormona pružaju mentalno stanje, emocionalne reakcije.

Žlezdane endokrinog sistema

Endokrinih žlijezda ljudskog sistema je predstavljen, koji se provodi akumulacije, sintezu i izolaciju od protoka krvi u različitih aktivnih supstanci: neurotransmiteri, hormoni i dr. klasične žlijezda ovog tipa su jajnici, testisi, nadbubrežne kortikalne i medularni supstance, paratireoidne žlijezde, hipofize, epifize, oni su žlezdane endokrini sistem. Prema tome, ovaj tip sistema ćelija prikupljenih u jednom žlijezda. CNS je aktivno uključen u normalizaciji lučenje hormona sve gore imenovan žlijezda, i mehanizam povratne hormona utiču na funkciju centralnog nervnog sistema, osiguravajući svoj status i aktivnost. Regulacije endokrinog funkcije tela se pruža ne samo djelovanjem hormona, ali i pod uticajem autonomnog, ili autonomni nervni sistem. U CNS, tu je lučenje biološki aktivnih supstanci, od kojih su mnogi se proizvode u endokrinim stanicama gastrointestinalnog trakta.

Endokrinih žlijezda ili ductless žlijezda - su organi koji proizvode specifične tvari i izlučuju ih u limfa ili krv. Takve specifične supstance su kemijske regulatori - hormona koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Endokrinih žlijezda mogu biti predstavljeni ili kao zasebna tijela i tkiva. Na endokrine žlijezde uključuju sljedeće:

Hipotalamus-sistema

hipofiza i hipotalamusa sadrže sekretorni ćelije, dok gipolamus je važan regulator sistema. To je proizvodio bioaktivnih hipotalamusa i supstance koje povećavaju ili inhibiraju funkciju sekretorne hipofize. Hipofize, pak, kontrolira većinu endokrinih žlijezda. Hipofize sadrži mali čija težina je manje od 1 gram. Nalazi se u podnožju lubanje, u udubljenje.

tiroidni

Štitne - a žlijezde endokrinog sistema, koji proizvodi hormone koji sadrže jod i jod trgovinama. Tiroidni hormoni koji su uključeni u rast pojedinačne ćelije, regulišu metabolizam. Štitnjače se nalazi ispred vrata, sastoji se od prevlake i dva režnja, prostate težina kreće se od 20 do 30 grama.

paratiroidne žlijezde

Ova žlijezda je odgovoran za reguliranje koncentraciju kalcija u organizmu u ograničenom okviru, tako da se motor i nervni sistem ispravno. Kada pada nivoa kalcijuma u krvi, paratiroidne žlijezde receptore koji su osjetljivi na kalcijum uskoro i počinju da luče u krv. Dakle, paratiroidni hormon stimuliše osteoklasta, koje luče kalcijuma u krvi od koštanog tkiva.

nadbubrežne žlijezde

Nadbubrežne se nalaze na gornjoj polova bubrega. Oni se sastoje od unutarnjeg i vanjskog moždina korteks. Za oba dijela nadbubrežne žlijezde karakterišu različite hormonske aktivnosti. Kore nadbubrežne žlijezde proizvodi glukokortikoida i mineralokortikoida, koji imaju steroidne strukture. Prvi tip ovih hormona stimulira sintezu ugljikohidrata i proteina slom, drugi - podržava eletroliticheskoe ravnoteže u ćelijama, uređuje ionskom izmjenom. Nadbubrežne medulla proizvodi adrenalin, koji podržava tona nervnog sistema. Također korteks u malim količinama proizvodi muških polnih hormona. U slučajevima kada postoje poremećaji u organizmu, muški hormoni ući u tijelo u prekomjerne količine, i djevojke počinju da rastu karakteristike muškarca. Ali srži i kore nadbubrežne žlijezde su različiti, ne samo u smislu hormona proizvodi, ali i regulatornog sistema - mozak supstanca aktivira perifernog nervnog sistema, kao i rad korteksa - centra.pankreas

Pankreas je veliki organ endokrinog sistema dvostrukim djelovanjem: on istovremeno luči hormone i gušterače sok.

epifize

Epifiza - organ koji luči hormone norepinefrina i melatonin. Melatonin kontrolira fazu sna, norepinefrin utiče na nervni sistem i cirkulaciju krvi. Međutim, sve do kraja, a ne saznao funkciju epifize.

gonada

Gonada - je seks žlijezda, bez čijeg rada ne bi bilo moguće seksualne aktivnosti i sazrijevanje reproduktivnog sistema čovjeka. To uključuje ženske jajnike i muških testisa. Proizvodnju spolnih hormona u djetinjstvu se javljaju u malim količinama, koja se postepeno povećava u toku odrastanja. U određenom periodu muškog ili ženskog hormona u skladu sa pol bebe dovode do formiranja sekundarnih seksualnih karakteristika.

Difuznog endokrinog sistema

Za ovu vrstu endokrinog sistema odlikuje rasut aranžman endokrinih stanica.

Neke endokrine funkcije obavljaju slezene, crijeva, želuca, bubrega, jetre, osim toga, ove ćelije koje se nalaze u cijelom tijelu.

Do danas, identifikovano više od 30 hormona koji se luči u krvnih zrnaca i klastera ćelija, koje se nalaze u tkivima probavnog trakta. Među njima se mogu prepoznati gastrina, Secretin, somatostatin i mnogi drugi.

Endokrini regulacije je kako slijedi:

  • Reakcija se obično odvija pomoću princip povratne informacije: Pod uticajem hormona na meti ćeliji, koji utiču na izvor odgovora lučenje hormona uzrokuje potiskivanje sekreta. Pozitivne povratne informacije kada je povećanje sekrecije, je vrlo rijetko.
  • Imuni sistem je regulisan imunološki i nervni sistem.
  • Endokrini upravljački krug izgleda kao regulatornog efekte, dovesti u akciji hormona koji direktno ili indirektno utječu na element koji određuje sadržaj hormona.

endokrine bolesti

Endokrine bolesti su klasa bolesti proizlaze iz poremećaja jedne ili više endokrinih žlijezda. Osnova ove grupe bolesti su disfunkcije endokrinih žlijezda, hipoaktivnost, hiperaktivnost. apudoma - su tumori koji potječu iz ćelije proizvode polipeptid hormona. Po Taim bolesti uključuju gastrinoma, VIPoma, glucagonoma, somatostatinoma.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea