DuranHedt.com

Alkohol utiče na inteligenciju djeteta

Alkohol utiče na inteligenciju djeteta

Čak i nekoliko čaša vina tjedno, pijana žena tokom trudnoća, može imati negativan učinak na IQ budućnosti beba, istraživači tvrde.

Posebna istraživanju naučnika iz Oxford i Bristol univerziteta su proučavali IQ 4000 djeca u početku odrediti koliko alkohol jeli njihove majke tokom trudnoće. Kako se ispostavilo, na obavještajne klinci su imali čak i utjecaj umjerenog konzumiranja alkohola kod žena, to jest, 1-6 čaše vina tokom sedmice.

Stručnjaci tvrde da su promjene u IQ djece bili su relativno mali, međutim, i pored toga, alkohol za devet mjeseci trudnoće još koristi ne prati na svim. Do sada, istraživanja o preciznim granici prihvatljivog doza alkohola nije postojala za trudnicu, kao i za proučavanje problema je uvijek uzeti u obzir i druge faktore, kao što su dob trudnica. Nadalje, prema najnovijim istraživanjima na IQ djeteta utiče i promjene u genima koji su nezavisni od načina života mama ili socijalnih razloga. Međutim, doktori upozoravaju žene da je velika opasnost za zdravlje nerođenog djeteta može biti uzimanje droge antidepresive, što značajno povećava rizik od pobačaja, prijevremenog poroda, kao i povećanje krvnog pritiska u budućnosti majke, pa čak i razvoj autizma kod djece. Harvard istraživači kažu da ginekolozi propisuju droga-antidepresivi žene bez znajući kako takav može biti opasna droga. U ovom slučaju govorimo o drogama - selektivni ponovnog preuzimanja inhibitor serotonina. tokom tretmana depresija takvih lekova povećava sadržaj u mozgu žene serotonina - u "hormon sreće". Međutim, prema istraživačima, kada serotonina ulazi u maternicu, to može negativno utjecati na razvoj mozga i nekim sistemima (kardiovaskularni, respiratorni) djeteta organizma.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea