DuranHedt.com

Analiza likvoru (CSF)

CSF (cerebrospinalnog ili cerebrospinalnog likvora tečnosti)

- biološka tekućina, neophodne za funkcionisanje CNS. Svojoj studiji je jedan od najvažnijih vrste laboratorijskih testova. Sastoji se od pre-analitičke faze (priprema predmeta, prikupljanje materijala i njegove predaje u laboratoriju), analitički (zapravo radi istraživanja) i postanalitičkoj (transkript rezultat). Samo ispravan izvršenje svih manipulacija na svakom od tih koraka određuje kvalitet analize.

Cerebrospinalnog likvora (CSF) se formira u žilnice pleksus mozga komora. U odraslih prostorima ljudske subarhnoidalnyh istovremeno i cirkulira u komore mozga od 110-160 ml CSF, u kičmeni kanal - 50-70 ml. Liker se kontinuirano formira po stopi 0,2-0,8 ml / min, ovisno o intrakranijalnog pritiska. U zdravih osoba dnevno formirana 350-1150 ml CSF.

Liker dobijen punkcijom kičmenog kanala, češće - lumbalni - prema metodama poznate neurologa i neurokirurga. Njegov prvi kapi su uklonjeni ( "put" u krvi). Zatim, pića prikupljeno najmanje dvije cijevi: cijevi u konvencionalnim (hemijski, centrifuga) za opšte kliničke i kemijske analize, sterilna - za bakteriološko ispitivanje. Na obrascu za upućivanje na doktora CSF pregled treba odrediti ne samo ime pacijenta, ali i kliničke dijagnoze i svrhu istraživanja.

To treba imati na umu da dostavlja uzorke pića laboratoriju treba zaštititi od pergrevaniya ili hladi i uzoraka za otkrivanje bakterijske polisaharide serogicheskih testove treba zagrejati u vodenom kupatilu za 3 min.

Stvarni laboratorija za ispitivanje likvora (analitičke faze) se vrši u skladu sa pravilima koja su usvojena u kliničkom laboratoriju u analizu svih bioloških tečnosti, a uključuje sljedeće korake:

- makroskopska analiza - procjena fizičko svojstva (veličina, boja, karakter)
- računajući broj ćelija,
- Mikroskopija nativnom preparatu i citologiju boji preparata-
- biohemijske istraživanja,
- mikrobiološki pregled (ako je naznačeno).

Smatramo da je prikladno i informativan u nekim slučajevima dopuni studiju CSF imunoloških i eventualno - drugim testovima, čiji je značaj se raspravlja u literaturi.

Dekodiranje performanse likvora

Normalno CSF ​​bezbojan i porozrachna (kao destilirane vode, u odnosu na koje fizičke osobine generalno opisati CSF).

Sive ili sivo-zelene pića obično uzrokovana dodatkom bakterija i leukocita. Red CSF različitog intenziteta (eritrohromiya) vođen dodatak eritrocita javljaju kada svježe krvarenje ili mozga ozljede. Vizualno pristutstvuyut eritrocita je otkrivena kada je sadržaj više od 500-600 mikrolitara.

U patoloških procesa može biti likvidna ksantohromnoy - obojena u žuto ili žuto-smeđe proizvode hemoglobina slom. Također smatraju xanthosis lažne - boja pića uzrokovane drogama. Manje često srećemo zelenkasto CSF ​​(gnojnih meningitisa, apsces mozga). U literaturi se opisuje boje i korchnevy pića - izbijanja Kraniofaringioma ciste u likvoru put.

Zamućenosti pića može biti zbog nečistoća krvnih zrnaca ili mikroorganizama. U drugom slučaju, magla se može ukloniti centrifugiranjem. Kada je sadržaj u likvoru povećane količine grube proteina postaje opalescentan.

Relativna gustoća likvoru dobiveni lumbalnu punkciju, 1,006-1,007. Kada upala moždanih ovojnica, traume mozga relativna gustoća likvoru se povećava na 1.015. To smanjuje sa hiperprodukcije likvora (hidrocefalus).

Kada povišene razine fibrinogena u likvoru se formira fibrinozan film ili ugrušak koji češće javlja u tubercular meningitisa. Ponekad epruvetu sa tečnošću je ostavljena na sobnoj temperaturi za jedan dan (ako je potrebno da se precizno podesiti? - Da li film formirana). U prisustvu fibrinozan svoj film secira igla se prenosi na staklenu pločicu i obojen Ziehl-Neelsen ili neki drugi način za identifikaciju mikobakterija. Normalno CSF ​​98-99% vode.

Ipak, studija svog kemijskog sastava je važan zadatak. To uključuje određivanje nivoa proteina, glukoze i klorida, a dopunjen je drugim pokazateljima u velikom broju slučajeva.

Analiza rezultata CSF dekodiranje

Protein u likvoru

Više od 80% od CSF proteina iz plazme teče ultrafiltracije. Protein sadržaj norme u različitim dijelovima: ventrikularne - 0,05-0,15 g / l, cisternal 0,15-0,25 g / L, lumbalni 0,15-0,35 g / l. Da bi se odredila koncentracija proteina u likvoru može se koristiti bilo koji od standardnih metoda (sa sulfosalicilnom kiselinom i amonijum sulfata, i drugi). Povećan sadržaj proteina u likvoru (giperproteinarhiya) može biti zbog različitih patogenetskim faktora (Tabela 1).

Proučavanje CSF proteina omogućuje ne samo da se razjasni prirodu patoloških procesa, ali i procijeniti stanje krvno-moždanu barijeru. Pokazatelj za ove namjene mogu biti albumin, pod uslovom da je nivo u likvoru određuje imunohemijski metodama. Određivanje albumin se obavlja u vezi sa činjenicom da je, kao što je protein krvi nije sintetiziran u zemlji i stoga može biti "marker" imunoglobulini infiltrira iz protok krvi zbog oštećenim propusnost barijere. Simultano određivanje albumina u serumu (plazma) u krvi i likvoru albumin omogućava nam da izračunati indeks:

 Analiza rezultata CSF indeksa albumin dekodiranje

Kada je netaknuta krvno-moždanu barijeru, ovaj indeks je manje od 9, sa umjerenim oštećenja - 9-14, uz primjetan - 14-30, s teškim oštećenjima - 30-100, i što je povećanje od više od 100 pokazuje potpuni promašaj barijere.

U posljednjih nekoliko godina, sve veći interes specifičan za CNS proteina pića - neurona enolaze, S-100 proteina, osnovni protein mijelina (MBP), i drugi. Jedan od najperspektivnijih među njima za kliničku svrhe izgleda MBP. U normalnim CSF je praktično odsutan (njegova koncentracija ne prelazi 4 mg / l) i pojavljuje se samo pod patološkim stanjima. Ova laboratorija funkcija nije specifična za određeni klinički entiteti, već odražava veličine lezije (uglavnom u vezi sa uništavanjem bijele čvrste). Neki autori smatraju da je obećavajući definicija MBP u likvoru za praćenje neuroAIDS. Na žalost, danas ostaju problemi u vezi sa direktnim određivanjem koncentracije proteina.

Glukoze u likvoru

Glukoza se nalazi u normalnom likvoru u koncentraciji 2,00-4,18 mmol / l. Ova vrijednost je predmet značajne fluktuacije čak i kod zdravih ljudi ovisno o režimu hrane, fizičke aktivnosti i drugih faktora. Preciznu procjenu razine glukoze u likvoru istovremeno odrediti njen nivo u krvi, gdje je normalno je 2 puta veći. Povišene razine glukoze u krvi (giperglikoarhiya) javlja se kod dijabetesa melitus, akutna encefalitis, ishemijske poremećaja cirkulacije i drugih bolesti. Gipoglikoarhiya vide sa meningitisom različite etiologije, ili aseptičnim upale, neoplastične lezije mozga i membrane, barem - s herpes infekcije, subarahnoidalnom krvarenje.

Neki prednost u odnosu na glukozu kao marker dijagnostički je laktata (mliječne kiseline) kao koncentracija u likvoru (1,2-2,1 mmol / l) je nezavisno od toga u krvi. Nivo je značajno povećana u svim uslovima povezani s metabolizmom oštećenim energije - meningitis, posebno - uzrokovane Gram-pozitivne flore, mozak hipoksije i neke druge.

Hlorida u likvoru

Hloridi - sadržaj u normalnim likvoru - 118-132 mmol / l. Povećana koncentracija u likvoru se posmatra u suprotnosti njihovo uklanjanje iz organizma (bubreg, srce), u degenerativnih bolesti i tumori CNS-a. Smanjenje sadržaja hlorida označen je encefalitis i meningitis.

Analiza CSF dekodiranje klorida rezultate u likvoru 

Enzima u likvoru

Liker karakteriše niska aktivnost enzima sadržanih u njima. Modificiranje aktivnost enzima u likvoru u raznih bolesti su uglavnom nespecifični i paralelno opisane promjene u krvi u ovih bolesti (Tabela 2). Drugačiji pristup zaslužuje tumačenje promjena u aktivnosti kreatin fosfokinaze (CPK). Ovaj enzim u tkivima tri frakcije, koje karakterizira ne samo molekularne razlike, ali i priroda distribucije u tkivima: CK-MB (miokarda), CK-MM (mišića), CK-BB (mozak). Ako je ukupna aktivnost CK u likvoru nema osnovne dijagnostičke vrijednosti (to se može povećati kada se tumor, cerebralni infarkt, epilepsija i druge bolesti), frakcije CK-BB je relativno specifičan marker oštećenog moždanog tkiva i njegova aktivnost u likvoru je u korelaciji sa Glasgow skalom.

Broj ćelija i likvoru cytogramU studiji bioloških tekućina i likvora, uključujući obično računati broj ćelija u cytogram i brisevi obojene azureozinom (Romanowsky-Giemsa Nocht, Pappenheim). Brojanje ćelija elemenata u likvoru (određivanje cytosis) proizvedena koristeći Fuchs-Rosenthal komore, pre-uzgoj je Samson reagens 10 puta. Koristeći samo dati boju, a ne bilo koji drugi. To omogućava ćelije za bojenje za 15 min, a ćelije zadržati nepromijenjenom do 2 sata.

Broj ćelija u cijeloj ćeliji je podijeljena po 3 tako dobiti cytosis u 1 ul. Za veću preciznost, uzmite u obzir broj ćelija u tri komore. Kada Fuchs-Rosenthal komora odsustvo Goryaeva mogu koristiti kameru, brojanjem ćelije preko mreže kao u tri komore, rezultat se množi 0,4. Do sada, postoje razlike u jedinicama zrnaca - broj ćelija u komori, u 1 mm ili 1 litru. Vjerovatno je ekspeditivno ipak izraziti broj ćelija u cytosis mikrolitara. Da bi izračunali broj bijelih krvnih zrnaca i crvenih krvnih zrnaca u likvoru može zaposliti i automatskih sistema.

Povećan sadržaj ćelija u likvoru (pleocytosis) često se pojavljuje kod upalnih bolesti, u manjoj mjeri - s menignih iritacije. Najistaknutiji pleocytosis vide sa bakterijske infekcije, gljivične oštećenja mozga i tuberkulozni meningitis. U epilepsije, arahnoiditisa, hidrocefalus, degenerativne procese, i neke druge bolesti centralnog nervnog posjeta sistem ćelija i dalje normalno.

Bojenje ćelija nativnom preparatu reagens Samson omogućuje dovoljno pouzdano diferencirane ćelije. Ali, preciznije njihove morfološke karakteristike postiže nakon fiksiranja i bojenja citoloških preparata pripremljen. Moderni pristup za pripremu takvih proizvoda uključuje upotrebu cytospin. Međutim, čak iu SAD-u imaju samo 55% laboratorija. Stoga, u praksi, mnogo lakši način - taloženja ćelija na staklenu pločicu. Pripreme treba da bude dobro osušen u zraku, a zatim obojen.

Analiza rezultata CSF dekodiranje 

Obojeni uzorak su zrnaca elemenata. Oni su uglavnom zastupa krvnih zrnaca (obično - limfociti i neutrofili, barem - monocita, eozinofila, bazofila) može zadovoljiti plazma i mastocita, makrofaga, zrnasti lopti (degenerativni oblik posebna vrsta makrofaga - lipofagov mogućnosti da masne degeneracije), ćelije arahnoendoteliya, epindimy . Morfologije ovih stanični elementi su uglavnom dobro poznata doktorima i laboratorijska dijagnostika je detaljno opisano u mnogim udžbenicima. Nivo i priroda cytogram pleocytosis CSF omogućuje da odredite prirodi patološkog procesa (Tabela 3).

Leukocitoza često u pratnji akutne infekcije (lokalni i difuzno meningitis). CSF eozinofilija je rijedak - kada mozak ehinokokoze, eozinofilni meningitis. CSF eozinofilija ne korelira po pravilu sa brojem eozinofila u krvi. Limfocitna pleocytosis CSF javlja u virusnog meningitisa, multipla skleroza, hronična faza tuberkuloze meningitisa nakon operacije na mozgu membrana. U patoloških procesa CNS posmatrane polimorfizam limfocita, među kojima je uskoro se. Oni se odlikuju prisustvom obilne citoplazme s jednim bledo azurophilic granule, neke ćelije otshnurovku ili fragmentacija citoplazmi (clasmatosis). Plazma ćelija pojavljuju u cytogram kod virusnih ili bakterijskih meningitisa, subakutni upalnih procesa, za vrijeme oporavka od neurosifilis. Monociti prolaze degeneracije u likvoru brže limfocita poštovati kod multiple skleroze, progresivne panencefalititsa, hronične tinjanje upale. Makrofagi - "bolničara" pića, pojavljuju sa krvarenja, infekcije, traumatskih i ishemijske nekroze.

Ponekad CSF otkrivene abnormalne ćelije - elemente koji po morfološkim karakteristikama ne može se pripisati specifične celularne oblicima. Atipične stanice se nalaze u hroničnih upalnih procesa (tuberkulozni meningitis, multipla skleroza, itd), a često su tumorske stanice. Vjerovatnoća pronalazi ćelije raka u likvoru kod tumora mozga je niska (manje od 1,5%). Detekcija eksplozije ćelija u likvoru u hematoloških maligniteta sugerira neuroleukemia.

Analiza sastava pića važno je procijeniti omjer proteina i mobilne elemenata (disocijacija). Kada ćelija proteina disocijacija napomenuti pleocytosis izražene u normalnim ili blago povećan sadržaj proteina. To je tipično za meningitisa. Belkovokletochnaya disocijacija karakterizira giperproteinarhiey na normalnoj cytosis. Ovo stanje je tipično za procese stagnira u cerebrospinalne putevima tečnosti (tumor, arahnoiditisa i dr.).

Kliničkim situacijama ponekad zahtijeva brojanje broja eritrocita u krvavom likvoru (za objektivizacije krvarenje volumena). Računajući od crvenih krvnih zrnaca su, kao u krvi. Kao što je gore navedeno, promjene pića boju ako u 1 mm sadrži više od 500-600 eritrocita primjetan bojenja javlja u prisustvu oko 2000. godine, a kada postane hemoragijske razinu eritrocita više od 4000 / L.

Mikrobiološka ispitivanja likvora

Jedna od najčešćih bolesti CNS je gnojni meningitis. U takvim slučajevima, posebno hitnim mikorobiologicheskoe studija. To uključuje indikativnu test - bacterioscopy droge i tehnike klasične kulture. Bacterioscopy liker ima ograničenu dijagnostičku vrijednost, a posebno u pripremi transparentan CSF. Bris pripremljeni od pića mulja dobiti centrifugiranjem okarshivayut metilen plavo ili Gram mrlje, iako neki autori smatraju da je najnovija verzija u boji "traumatizovati" formirana elemenata i stvara artefakata. Kada meningitis i apscesi naći raznovrsne flore odgovara prirodi bolesti. Bez obzira na rezultate mikroskopije bakterijskog meningitisa dijagnoze mora biti potvrđena od strane kulture test koji postaje faktor koji određuje u dijagnostici ove grupe bolesti i izbor odgovarajuće terapije. Ona se sprovodi u skladu sa Nalogom № 375 od Ministarstva zdravlja Ruske Federacije 23.12.98 "o mjerama za jačanje nadzora i prevenciju meningokokne infekcije i gnojni bakterijski meningitis." Najčešći uzrok bakterijskog meningitisa je Gram-negativne diplococcus Neisseria meningitidis, što je 80% slučajeva se može otkriti čak i kada mikroskopije.

CSF mikroskopija

Normalno, u likvoru su prisutni samo limfocite i monocite. U raznim bolestima i patoloških stanja u likvoru mogu se pojaviti i druge vrste ćelija.

Limfociti su slične po veličini crvenih krvnih zrnaca. Limfociti imaju veliki nukleus i uski rub citoplazme neobojene. Normalno, u likvoru sadrži 8-10 limfocita ćelija. Njihov broj je povećan u tumora centralnog nervnog sistema. Limfociti se javljaju u hroničnih upalnih procesa u školjke (tuberkulozni meningitis, tsistitserkoznom arahnoiditisa).

Plazma stanica u likvoru. Ćelije veći od limfocita, velika jezgra, nalazi ekscentrično, veliku količinu citoplazme s relativno malom količinom jezgara (veličina ćelije - 6,12 mm). Plazma stanica u likvoru se mogu naći samo u patološkim slučajevima, trajanje trenutnog upalnih procesa u mozgu i membrane, sa encefalitis, tuberkulozni meningitis, arahnoiditisa tsistitserkoznom i drugih bolesti u postoperativnom periodu, kada je spor zarastanje rana.

Tkanina monocita u likvoru. veličina ćelije - od 7. do 10. mikrona. U normalnom tečnost ponekad se može javiti kao pojedinačne kopije. Monociti se nalaze u likvoru nakon operacije na centralni nervni sistem, sa dugom trenutnim upalnih procesa u školjki. Prisustvo monocita tkiva govori o reakciji aktivnog tkiva i normalno zarastanje rana.

Makrofaga u likvoru. Mogu imati jezgra raznih oblika, obično se nalazi na periferiji jezgre ćelija citoplazmi sadrži vakuole i uključaka. U normalnim CSF makrofaga se ne dešava. Prisustvo makrofaga u normalnom broj ćelija u CSF uočena nakon krvarenja ili upale. Obično se javljaju u postoperativnom periodu koji ima prognostički značaj i govori o aktivnosti pročišćene pića.

Zrnasti lopte u likvoru. Ćelije sa masne infiltracije - uz prisustvo makrofaga u citoplazmi masnog tkiva kapljica. U zaprljane pripreme cerebrospinalne ćelija tečnosti imaju male periferno nalazi jezgra i citoplazme grube. Vrijednost ćelije je različita i zavisi od kapljice priloženom masti. Zrnati loptice naći u patološkim tečnosti dobiti iz mozga ciste u moždanom tkivu žarišta kolaps u tumora.

Neutrofili u likvoru. Kamera je identičan u obliku periferne krvi neutrofila. Prisustvo neutrofila u likvoru, čak iu minimalnim količinama, ili ukazuje na bivšeg, ili ima upalna reakcija. Prisustvo izmenjenih neutrofila ukazuje na slabljenje upalnih procesa.

Eozinofila u likvoru. Utvrđen u likvoru imaju uniforme, sjajna zrna. Eozinofila javljaju u subarahnoidalnom krvarenje, meningitis, tuberkuloza i sifilitičko tumora na mozgu.

Epitelnih stanica u likvoru. Epitelne ćelije, ograničavanje subarahnoidalnu prostor, nalaze se u likvoru rijetko. Ovaj veliki krug ćelije s malim okruglim ili ovalne jezgre. Se mogu naći u tumorima, ponekad sa upalnih procesa.

Tumorskih ćelija i kompleksi u likvoru. Nalaze se u ćeliji i obojene pripremu pića. Maligne ćelije mogu biti sljedeće vrste tumora:

  •  meduloblastoma;
  •  spongioblastoma;
  •  astrocitom;
  •  raka.

Kristali u alkohol. Pronađeno u likvoru rijetko, ako tumor dezintegracije.

Elementi ehinokokusa u likvore- kuke scolexes, fragmenti chitin shell - u likvoru su rijetki.

PCR dijagnostika pića

U posljednjih nekoliko godina, neke obećanje u etiološki dijagnoze neuroinfections povezana sa razvojem molekularne genetske tehnike za detekciju nukleinskih kiselina infektivnih agenasa u likvoru (PCR dijagnostika).

Dakle, liker je srednje jasno odgovara na patoloških procesa u centralnog nervnog sistema. Dubinu i karakter njegove izmjene su zbog dubine patofizioloških poremećaja. Ispravno vrednovanje laboratorija liquorologic simptoma pomaže da se razjasne dijagnozu i za procjenu učinkovitosti terapije.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea