DuranHedt.com

Doppler u trudnoći

doppler

- metoda intenziteta istraživanja, brzina i smjer protoka krvi u raznim organima i tkivima. Metoda je sigurna za trudnice jer se zasniva na Doppler efekt (mjerenje akustične vibracije frekvencija se odbija od objekta u pokretu, u ovom slučaju iz krvnih zrnaca) i ne nose radijalne (radiološke) opterećenja.

Doppler u trudnoći

Slika prikazuje sliku u boji studije Doppler, s različitim bojama pokazati različite krvne linije, a donji grafikon prikazuje pulsirajuće prirode protok krvi u pupčanu vrpcu.

Indikacije za Doppler u trudnoći:

1) Planirana studija

Tokom trudnoće svaka žena barem dva puta obavlja Doppler studija. U smislu ovog odgovara II (18-22 tjedna) i III (30-34 tjedna) ultrazvuk pregled i ultrazvučni pregled se obavlja u uredu.

2) Dodatne studije

- razvoja preeklampsije

- sumnja fetalne kromosomske abnormalnosti i druge malformacije

- odsustvo fetusa pokreta. U odsustvu fetalnih pokreta u roku od 12 sati od dolaska pratiti prisutnost i nivo protoka krvi u uterusa sudova i pupčana i otkucaje srca fetusa.

- Burne neprestano uvijanjem. Takve smetnje mogu ukazivati ​​na fetalne hipoksije, obavljaju Doppler praćenje protoka krvi u uterusa i umbilikalne plovila, kao i prisustvo rizika Rh sukoba u sredini moždane arterije.

- zaraznih bolesti (SARS, gripa, trovanja hranom, itd). Infekcije mogu utjecati na protok krvi u posteljici, tako da će monitoring dopler pomoći u identificiranju problema najranije.

- dekompenzovanom hroničnih bolesti majke (hipertenzija, dijabetes, bolesti bubrega). Dekompenzacija od težine hronične bolesti mogu biti različiti, ali ozbiljnost matične države nije uvijek u direktnoj vezi sa ozbiljnosti stanja fetusa. Stoga Doppler praćenja će razjasniti status fetusa i da se dalje razvijaju taktiku.

U tim slučajevima, to je neplanirano studiju protok krvi u sudove fetusa i maternice arterija. Kada isključiti opasnost za život bebe, dalje praćenje će se odvijati planski način. Ako je povreda, taktika može biti različit (li o tome ispod), uključujući i dinamičan praćenje mjerenja određenih parametara krvi. Zapažanje može se izvršiti na ambulantno ili u dan stacionarno.

3) Kontrola dopler dinamika

  - preranog sazrijevanja posteljice 
  - hemodinamskih poremećaja
  - abnormalnosti pupčane vrpce
  - oligohidramnion ili polihidramnion
  - Rezus-konflikt / rizik od hemolitičke bolesti novorođenčeta (HDN)
  - trajanje trenutnog preeklampsije
  - non-imuni fetalni hidrops
  - fetalnog zastoja u rastu, fetalni asimetrija
  - neujednačen razvoj djece blizanaca, posebno monohorionskih

Preranog sazrijevanja posteljice - pojava promjena u posteljici, koji su prisutni u normalno, ali na neki kasniji datum.

U provođenju studije ultrazvukom Doppler placente tkivo se definira kao gušći, to se ne pojavljuje na novih brodova, granica između zida materice i posteljice postaje jasnije. Također se možete identificirati područja sa oštećenom protok krvi, to je vjerojatno stranicama masne degeneracije (ne brinite, ako se u pritvoru "posteljice infarkta", koji su mali područja u kojima je protok krvi je poremećen i formira neku vrstu škembići), kalcijum depozita.

Prerano starenje posteljice je ranije povezan sa uzrocima pobačaja, gestacijske dobi beba, sada je pogled nije toliko radikalan, ako posteljica nije praćena hemodinamskih kompromis.

hemodinamskih poremećaja - oslabljen protok krvi u majke-posteljica-fetus. Promjene zbog raznih uzroka (infekcije, pušenje, i mnogi drugi) i imaju različite težine, od mnoštvo podataka ovisi o učestalosti posmatranja pacijenta i dopler kontrolu performansi.

Tokom II skrining nužno obavlja Doppler studija.

Uz pomoć Doppler mjeriti protok krvi u arterijama maternice (desno i lijevo arterija maternice), krvnih sudova pupčane vrpce, srednji moždane arterije.

gestacijska dobSistolički i dijastolički odnos (DLS)indeks otpora (RI)
uterinae
20-23 tjednaDo 2,2u 0,56
24-27 tjednaDo 2.15do 0.53
28-31 sedmicaDo 2.120.54
32-35 tjednaDo 2.14do 0.52
36-41 sedmicado 2.06do 0.51
pupčane arterije
20-23 tjedna3,9do 0.79
24-27 tjednaDo 3.82do 0.74
28-31 sedmicaDo 3.17u 0,71
32-35 tjednaDo 2.82u 0,63
36-41 sedmicaDo 2.55u 0,62

U slučaju kršenja protok krvi u sudove maternice i / ili pupčane vrpce pokazuju hemodinamske poremećaje (PAU):

PAU A ja - poremećaj protok krvi jedna od arterija maternice (lijevo ili desno), fetalne cirkulacije i disanja ne utiče. Najčešći uzrok infekcije ovdje je drugačije, pa nemojte biti iznenađeni da bi otkrivanje rezultata Doppler poremećaja protoka krvi stepen sam doktora mogu preporučiti antibiotik ili uputiti na daljnje istraživanje infekcija (klamidija, ureaplasmosis i tako dalje). Opažanje u ovom slučaju se radi rutinski nakon tretmana.

Pau B - poremećaj protok krvi u oba uterusa arterije, voća posteljice kompleks nisu direktno pogođeni, ali to stanje zahtijeva hitnu tretman i praćenje. Tipično, Doppler obavlja 1 put u 3-5 dana u prisustvu zadovoljavajući test fetalne pokrete. Kada spremiti promjene nakon tretmana, pitanje hospitalizacije i isporuke.

PAU II - kršenje protok krvi u pupčanu vrpcu, zahtijevaju liječenje i praćenje u smislu opstetričke bolnice.

PAU III - kritična poremećaj protok krvi, dok se registracija nultom protoku krvi u pupčanu vrpcu, zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Kada predviđanje stepen hemodinamskih poremećaja II i III mogu biti različiti za različite podatke fetalne smrtnosti 14-47%. Stoga, ovi uslovi zahtevaju nadzor stacionara i rješavanju problema isporuke u bilo kojoj fazi.

anomalije pupčane vrpce - ovo je pogrešno anatomska struktura moždine i njenih plovnih objekata, a nije pravilno priključen na placentu. Može otkriti uplitanje pupčane vrpce oko vrata i / ili trupa fetalnog prezentaciju (petlje kabl preklapaju cerviksa), prisustvo 2 posude u pupčanu vrpcu umjesto 3 ili drugih varijacija količine i sofisticiranost plovila, tumora ili upale umbilikalne giperizvitost ili obrnuto nedovoljne pregib kabl.

Presudnu ulogu u ovoj grupi patologija je prisustvo / odsustvo kršenje protok krvi u pupčanu vrpcu.

Ako se utvrdi abnormalno razvoj pupčane vrpce, od vas će biti ponuđena dodatno biti prikazan za kromosomskih abnormalnosti, kao što je to jedan od markera genetskih bolesti.Ako je protok krvi u pupčanu vrpcu je normalno, beba razvija u skladu s rok i ultrazvuk pokazatelja CTG je normalno, monitoring se provodi na planiran način.

U slučaju pupčane vrpce petlje previja na pitanje o način isporuke. Situacija može promijeniti, tako da je najbolje da se napravi dodatni ultrazvuk sa dopler Velocimetry bliže očekivani datum rođenja kako bi se razjasnila lokaciju petlje pupčane vrpce. U slučaju potpune pokrivenosti unutrašnje pitanje os je riješeno u smjeru operativnih isporuke carskim rezom, kao što je na porođaju je opasnost za fetusa asfiksija (puni stezanje pupčane sudova vrpce i akutne kisika izgladnjivanje fetusa).

hypamnion - smanjenje nivoa plodove vode u odnosu na normalno u ovom mandatu.

polihidramnion - povećanje broja membrane u odnosu na normu.

I oligohidramnion, te su hydramnion uvjeti zahtijevaju dinamičan opservacije i liječenja. Doppler se vrši da isključi hemodinamskih poremećaja. dalje posmatranje planski, otkrivanje taktika HDN razvijenih pojedinačno pod normalnim protok.

rezus sukoba - stanje kod javlja tijelo fetusa odbijanje majke. To se radi kroz stvaranje zaštitnih proteina (antitijela) i javlja se u Rh-negativnih žena, trudna Rh-pozitivan fetus.

Mjerenje brzine protoka krvi u sredini moždane arterije - važan pokazatelj za praćenje pojave fetalne hipoksije. Ova brojka je najčešće mjereno kod žena sa rizikom od rezus-konflikt što je brže odražava objektivnu sliku stanja djeteta. Što je veća brzina protoka, izraženiji hipoksije. 

srednje moždane arterije
Gestacijska dob u sedmica23-2526-2829-3132-3435-3738-41
indeks otpora0.940.890.850.800.760.71

U prisustvu normalnog nivoa protok krvi i odsustvo antitela u krvi, pacijent se posmatra rutinski. 

Ako se otkriju antitela, kontrolu Doppler protok krvi u sredini moždane arterije se obavlja češće. Frekvencija studije određuje lekar i ovisi o titar antitela test poremećaja, dinamika rasta fetusa (stajaća visina maternice) i drugih pokazatelja.

Ako ste već snimljeni ubrzanje protoka krvi u sredini moždane arterije, posmatranje često počinju kontrolu Dopler ambulantno po stopi od 1 svakih 1-5 dana. Ovisno o dinamici države i ukupnu sliku o rezultatima drugih studija bavila pitanjem hospitalizacije i isporuke u bilo kojoj fazi. Ponekad je imuni odgovor tako izražena da je neophodno rodorazreshat žena do 30 tjedana.

Pažljivu kontrolu Rh-negativnih pacijenata, kao i imenovanje dodatna istraživanja pomaže da se smanji rizik od hemolitičke bolesti novorođenčeta (bolest povezana sa masivnim kolaps krvi fetusa / novorođenčeta ćelija).

preeklampsije - patološko stanje u tijelu majke, u pratnji edem, hipertenzija i višak proteina u urinu. Preeklampsija je opasno za razvoj fetusa hipoksično uslovima. Stoga, žene sa blagom preeklampsiju predmet češće praćenje, protok krvi se mjeri u uterusa i umbilikalne plovila. Sa razvojem hemodinamskih Taktika razvijene strogo individualno u zavisnosti od težine stanja.

Non-imuni fetalni hidrops - je akumulacija viška tečnosti u tkivima i šupljina fetusa. Razlozi su različiti, ali prognoza je uvijek vrlo ozbiljna. praćenje Doppler se odvija na individualnoj osnovi.

Fetalni zastoj rasta (ZRP) - veličina jaza fetusa na trudnoću (gestacijske starosti). Ovo stanje zahtijeva češće praćenje pravovremenog otkrivanja pojave hemodinamskih poremećaja.

ZRP I stepen - jaz od gestacijske starosti od 2 tjedna
ZRP II stepen - kašnjenje od 2-4 nedelje
ZRP III - momčadi više od 4 tjedna

ZRP I mjeri, u nedostatku drugih poremećaja posmatrane zadatak ambulantno liječenje je moguće (ako je zastoj u rastu u vezi sa zgrušavanja infekcije ili poremećaj) sa dopler kontrolom nakon tretmana.

ZRP II i III zahtijevaju dinamičan praćenje i rješavanje pitanja pred-rok isporuke. Ako je taktika riješen u korist dinamičke posmatranja, kontrolu Doppler se vrši sa frekvencijom od oko 1 svakih 2-5 dana.

Fetalni zastoj rasta mogu biti simetrični i asimetrični (npr iza veličine glave za 2 tjedna, i tijelo za 4-5 nedelje). U ovom slučaju, ambulantne početak monitoringa je dodijeljena još studija (dopler, kardiotokografija), učestalost pojedinih studija. U nedostatku zvučnika za praćenje, pitanje prijema u odjelu patologije trudnoće.

Neujednačen razvoj blizanaca - država u kojoj je jedan od plodova zaostaje u razvoju. Normalno, mala razlika u težini je uvijek tu. Ovdje značajnu ulogu igra Doppler, studija se vrši odvojeno za svaki od fetusa i brojevi mogu biti različiti, ako indeksi protok oba bebe krvi u granicama normale, ne brinite.

Doppler u trudnoći

Sindrom fetofetalnoy transfuzije. Mjerenje protoka krvi u pupčanu vrpcu - vrlo važan dijagnostički aspekt kao direktno odražava stanje fetusa. Kada dvostruko, pogotovo ako se monohorionskih monoamnionske blizanci (za koje sve hrane i zaštitne strukture zajedničke dva), može se otkriti kao što patoloških stanja kao fetofetalnoy transfuzija sindrom (nejednake distribucije toka kada je jedan od voća počinje da pati, do nule protoka u pupčanu vrpcu jedan od voća). Neki klinike je moguće tretirati dati stanje (overlay terminala razdvajanja krvotok voće).

Kontraindikacije za Doppler

Kontraindikacije za nijedan metod Doppler je sigurna i vrši onoliko puta koliko je potrebno.

Doppler se ne vrši u slučajevima, očigledno, da se hitne intervencije (prolaps pupčane vrpce petlje, jasno vaginalno krvarenje, teškom stanju majke zove eklampsija, akutna FH, HELLP-sindrom, povrede se ne odnose na trudnoću, moždani udar, itd.) Nošenje Doppler u ovim slučajevima produžuje vrijeme istraživanja i degradira život majke i fetusa prognozu.

Kako je Doppler?

Dođete u SAD-ured u dogovoreno vrijeme. Nikakva posebna obuka je potrebna, istraživanje transabdominalnom senzor se provodi, koja se primjenjuje na kožu trbuha neutralne provodni gel i doktor vozi senzor, mjerenja parametara protoka krvi kao i obično ultrazvuk. Test traje oko 5 do 30 minuta.

Doppler u trudnoći

Sa rezultatom Doppler idete sa svojim opstetričar-ginekolog u prisustvu određenih poremećaja, poželjno je da se sastanak istog dana početi liječenje (ako je potrebno) u najkraćem mogućem roku.

Zaključak studije dopleromericheskogo će sadržavati kratak opis "normalno", "poremećaji posteljice sa HDN IA", "protok nula krvi u pupčane vrpce fetusa II" i tako dalje. 

Detaljno objašnjenje i taktika dalje vam vaš opstetričar-ginekolog. Približni datumi i učestalost posmatranja u različitim patološkim stanjima smo gore u obzir, ali ponavljam da je u svakom slučaju pojedinac taktiku.

Nikad ne odustaj kontrolu predloženog istraživanja, ne možemo pitati dijete o njegovom zdravstvenom stanju, ali imaju mogućnost da osiguraju studiju koja pokazuje objektivnu sliku i pomaže vam da odaberete tretman, odabrati taktiku nadzora i odlučiti o produženju trudnoće. Pazi na sebe i ostati zdrav!

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea