DuranHedt.com

Varičela

varičela

varičela (ili varičela) - bolesti zarazne prirode koja je uzrokovana virusom herpes i to se manifestuje u vidu balon osip. Razmnožavanje nastaje varičela kapljicama i zbog direktan kontakt sa izlučevinama iz zaraženih respiratornog sistema ljudskih i tekućine sadržane u kožni osip ljudskih pacijenata.

Ponekad, boginje može prenijeti putem kontaminirane i kućne potrepštine, odjeću. Oni koji su već imali boginje, imuni na bolest, slučajevi rekurentne boginje bolesti su rijetki. Međutim, virus neko vrijeme je i dalje u organizmu i mogu izazvati herpes zoster, gotovo 15% slučajeva.

Obično boginje pati gotovo sva djeca od 7 do 14 godina, ali ova bolest pogađa odrasle osobe u posljednjih nekoliko godina, i biti ozbiljne. Deca mlađa od 6 mjeseci razboli vrlo rijetko, jer obično imaju antitijelo bolestan sa boginjama majkom. Ako boginje bolesna žena u ranim fazama trudnoća, u većini slučajeva, to se razvija urođenih mana, a ako se u posljednjim mjesecima - to dovodi do infekcije ploda. Treba napomenuti da je osjetljivost na bolest je vrlo visoka.

Tipično, perioda inkubacije bolesti traje 10 do 20 dana, a na početku bez simptoma. Boginje osip se pojavljuje na licu, a zatim i cijelo tijelo, uključujući i sluznice, otprilike 10-14 dana nakon prvog kontakta sa zaraženom osobom, kao i nagli porast tjelesne temperature do 38, pa čak i 39 stepeni. Doktori u odnosu osip, boginje formirana, sa kapi vode prolije na vrelom tiganju. Najčešće, ovo osip traje od jedne do dvije sedmice, nakon čega se mjehurići rasprsnuti, formirana žućkaste kore, polako nestaju, ostavljajući bez ožiljaka na koži, ali se mogu pojaviti pigmentacija.

U većini slučajeva bolest je prilično lako. U složenim predmetima, novorođenče, naročito u prisustvu istovremene bolesti, virus može zaraziti jetru i bubrege, pluća, pa čak i koštane srži, može doći do napada, oštećenja nervnog sistema, ili smrt.

Izvor bolesti je ljudske patnje od boginje. On je opasnost za druge od početka bolesti, a nekoliko dana nakon formiranja posljednje balon. Obično uhvatiti varicella moguće kroz vazduhu put tijekom kašlja ili kihanje bolesna osoba, dodirom tečnosti iz vjetra bubble, sama uporni virus, a može prodrijeti kroz ventilacije susjednog stana.

Simptomi boginje

varičelaPrvi simptom je varicella zoster osip, a temperatura se podiže na 37,5-39 ° C. Istovremeno pacijenta brige glavobolja, slabost, ponekad - bol u grlu i povraćanje, odnosno simptomi intoksikacija.

Osip se pojavljuje u oko 7-14 dana nakon izlaganja varičele. U početku simptom je pojava boginje okrugli pink spotovi, koja se postepeno počinju da rastu iznad kože, formiranje mjehurića sa prozirna tekućina (promjer - od 1 do 5 mm). Oko mjehurići, nalik kapi vode formirrana ružičasto-crvene felge. Sama tečnost sadrže žive viruse. Postepeno su upali, prekriven žutim kore, nakon otprilike dva tjedna, i nestaju. Nalazi osip na licu i vlasištu, i brzo se proširila po celom telu i sluznicu usta, genitalije.Novi mjehurići stalno pojavljuju, oni se nalaze između starog i, prema tome, osip izgleda uniformu. U isto vrijeme postoji crvenilo, plikovi i kraste. I svaki novi val osip uz povećanje temperature tijela. Obično, pacijent zabrinuti svrab, poseban neugodnosti dostavi osip na sluzokožu. Stoga, tretman boginje duže simptomatsko. Mnoga djeca, posebno mala, češljana mjehurića i otkinuti koru. Imajte na umu da to može biti formirana iz bubuljica, a kasnije - i ožiljaka na koži. Međutim, kod pacijenata sa nekomplikovanih boginjama ožiljci ne ostaje, to je moguće samo privremeno pigmentaciju.

Dijagnoza vodenih kozica

Ova bolest se dijagnosticira vrlo jednostavno. Za rezoluciju "vjetrenjaču" dijagnozu je potrebno da se otkrije tipičnih elemenata osip. Druge metode istraživanja, kao što su krv, urin, više informacija neće odustati. Ako se utvrdi simptome boginje kod trudnica, a odrasli sa hroničnim oboljenjima, treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Tretman vodenih kozica

varičelaOpćenito, liječenje boginje javljaju u kući, poželjno mirovanje, piti što više tekućine i odgovarajuće higijensko održavanje. Posteljina treba biti čista. Da bi se ubrzao sušenje mjehurića, oni moraju biti podmazani sa 1% rastvor zelenki (sjajan zeleni), 10% otopina kalijum permanganat (kalijum permanganat) Ili rješenje metilen plavo. Ove supstance su sušene i dezinficirati ranu osip.

Da biste smanjili svrab može dati anti-alergijske droge, kao što su diazolin i tavegil. Istovremeno, koža može biti tretirana s vodom i octom i prašini puder. Nakon mjehurići osuše, će biti koristan tople kupke. Ako se radi o simptomima pacijenta intoksikacije, kako bi se spriječilo razvoj teških oblika boginje može biti dodijeljen aciklovir.

Da biste izbjegli grebanje mjehurića i ulazak u su zaraženi u vrijeme nosi noktiju i drži ruke čiste.

Kada se može primijeniti komplikovan oblika bolesti, kao boginje tretmana, kao i trudnica u kasnoj trudnoći imunoglobulin, koja promovira oslobađanje antitijela na boginje.

komplikacije boginje

Komplikacije boginje javljaju u teškim slučajevima njenog toka. U starije djece mogu razviti ozbiljne cerebelarnom ataksija, uzrokuje probleme sa koordinacijom mišića, kod odraslih simptomi boginje upotpunjena manifestacije varicella pneumonija. Ponekad se mogu razviti bubrega oštećenja, zglobova, srca i pluća. Bakterijske komplikacije nastaju zbog infekcije s mjehurićima tokom češljanje, a najčešće se nalaze u imunokompromitiranih djecu.

Vjeruje se da je mnogo bolje su imali boginje kao dijete nego odrasla osoba, tako da vakcinacija protiv varičele nije obavezan za djeca vakcinacija.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea