DuranHedt.com

Žeđ

žeđ

žeđ - fenomen koji ukazuje na potrebu da popuni skladištenje vode u organizmu. Žeđ se javlja kod zdravih ljudi nakon teških fizičkih napora u ekstremnim vrućinama, nakon jela jako začinjena i slane hrane. Međutim, ako je osjećaj biti žedan, a ne ostavljajući trajno, kao simptom može biti prilično ozbiljne i ukazuje na razvoj ozbiljnih bolesti.

Kako žeđ?

Kada žeđ osoba osjeća ogromnu želju da pije tekućine. Žeđ - je jedna od osnovnih bioloških motiva, što osigurava normalno funkcioniranje organizma. Osjećaj žeđi pomaže da se održi ravnoteža između sadržaja soli u organizmu i vode.

Glavna manifestacija žeđ je snažan suha usta i grla, što se može objasniti smanjenje pljuvačke sekrecije zbog nedostatka vode u tijelu. U ovom slučaju govorimo o pravi žeđ. Ponekad slične simptome razviti nakon konzumiranja veoma suvu hranu, nakon dugog razgovora, pušenja. ovo lažne žeđ, koji se može ukloniti, samo usta vlaženje. Ako govorimo o pravom žeđ, onda samo malo vlage omekšava, ali ne isključuje želju da pije.

Žedan, vrlo žedanDa biste spriječili pojavu žeđi, neophodno je da se pravovremeno dopunu tečnosti napajanja u organizmu. Da biste to učinili, treba da znate kako izračunati potrebne količine vode. Do danas, pretpostavlja se da je dnevna potreba za vodom za zdravu odraslu osobu iznosi oko 30-40 g po 1 kg svoje težine. Primjenom ovog pravila, možete lako izračunati ono potrebe organizma za vode dnevno za osobu sa određenu težinu. Međutim, donošenje takve kalkulacije, bitno je uzeti u obzir da je ljudska potreba i niz drugih faktora utiče na vodu. Ako osoba često znoji zbog aktivnog načina života, to će trebati više tečnosti. Još jedan faktor koji utiče na pojavu žeđi, je temperatura. Na vrućih dana ili pretopla soba treba da piju mnogo više. fluid povećava gubitak stresnim situacijama, neke bolesti, trudnoća i dojenje. Doktori kažu da je u obliku čiste vode za piće u normalna osoba treba jesti svaki dan oko 1,2 litara tekućine. Drugi dio vode ulazi u tijelo s različitim namirnicama.

Zašto postoji žeđ?

Zašto žedan je objasnio vrlo jednostavno. Žeđ se javlja jer je ljudsko tijelo redovno gubi vlagu. Vlaga se gubi kao u fizičkom, i psihički stres. Žeđ također može prevazići osećaj kada jak pobude. Ali ako je konstantna žeđ, čovek oseća želju da stalno pije, a onda, koliko tečnost je prije pio, nije bitno. Nenormalan žeđ zove polidipsija.

U medicini, identificira niz razloga koji određuju izgled ljudskog konstantna žeđ. Prije svega, mnogo žedan u slučaju da tijelo nema vode ili soli. Ovaj fenomen može biti rezultat teškim povraćanje, dijareja et al.

Najčešće, ljudsko tijelo nema dovoljno tekućine na vrućim danima. Ako tijelo osoba prima premalo vode, za sprečavanje dehidracije tijela počinje da radi u režimu zadržavanja vlage. Sušenje kože, suha sluznica, oči potonuti. Mokrenje postaje vrlo rijetko, jer se tijelo pokušava da zadrži vlagu. Stoga, na visokim temperaturama, proljev, povraćanje, pojačano znojenje je potrebno piti puno tekućine. Kada vraćanju ravnoteže vode u tijelu nestaje žeđ.

voda-stakloŽeđ može biti izazvana upotrebom previše alkohol, slane namirnice, kofeinom hrane. Žene često žele da piju puno vode, dok trudnoća, posebno u toplom sezone. Žeđ i postavlja broj lijekova. Možda žele da piju na recepciji diuretici, antibiotici tetraciklina, litijum, fenotijazinski.

Ponekad osoba ne razumije zašto želim da pijem puno. U ovom slučaju, možemo govoriti o razvoju neke ozbiljne bolesti.

Indomitable žeđ često mogu ukazati razvoj osobe dijabetes. Obratite posebnu pažnju na ovaj simptom kod djeteta treba uzeti od strane roditelja. Ako dijete želi da često piju, a uočeno je obilno i učestalo mokrenje, to može značiti početak dijabetesa. U tom slučaju postoji žeđ zbog činjenice da postoji poremećaj u hormonskoj ravnoteži tijela, koja, pak, podrazumijeva poremećaj razmjene vode i soli.

Stalni osećaj žeđi može ukazivati ​​na i povećanje funkcija paratiroidne žlijezde. Uz ovu bolest čovjek žali i drugih simptoma - postoji slabost u mišićima, tu je gubitak težine, teške umor. Pod uslovom urina bijela, jer mrlje kalcijum isprano kostiju.U većini slučajeva, žeđ prati bolest bubrega - glomerulonefritis, pijelonefritis, hidronefroza i dr. U lezije bubrega ne može zadržati potrebnu količinu tijela vode, s obzirom na potrebu za tečnost se znatno povećava. U ovom slučaju, napetost može biti u pratnji edem, jer iznos urina smanjuje.

Dešava se da žeđ je posljedica neurohirurgije ili ozljede mozga. To može dovesti do razvoja dijabetes insipidus. Uprkos činjenici da je osoba pije dosta tečnosti u toku dana, žeđ nije ugašena.

Nastao zbog živaca žeđ često razvija u stresnim situacijama. U većini slučajeva, ovaj fenomen je tipično za žene. Osim žeđi u ženski u ovoj državi često posmatra tearfulness, razdražljivost, hirove, žene uvijek žele da piju, i spavanje.

Još jedan važan uzrok stalnog žeđ, osoba može biti narkomanija. Ovom trenutku treba uzeti u obzir roditelja, posmatrajući ponašanje svoje djece, ako su često i teško žedan.

Osim toga konstanta poremećaja žudnje gore navedene mogu biti pokazatelj hiperglikemije, bolesti jetre, infekcije, opekotine. Kada je žeđ za bolesti srca zbog činjenice da srce ne može pružiti željeni nivo dotoka krvi.

Kako prevazići žeđ?

Želja da ugase žeđAko je osoba vrlo žedan cijelo vrijeme, a onda, prije svega, treba voditi računa da se isključi prisutnost ozbiljnih bolesti. Utvrdili razlozi zašto često žele da piju, možete nakon kvalitet i tačnost dijagnoze. Stoga, u slučaju sumnje na razvoj dijabetes i drugih bolesti, koji može biti praćen teškim žeđ, morate biti sigurni da posjetite svog doktora i reci mu o svom simptoma u detalje. U prvom redu, to je poželjno konsultacija endokrinolog. Stručnjak će imenovati opće i biokemijske studije. Prisustvo povišenog nivoa šećera u krvi ukazuje na razvoj dijabetesa. Ali, ako imate dijabetes ili druge ozbiljne bolesti su otkrivena u ranoj fazi, za sprečavanje teške posljedice mogu biti mnogo lakše.

u dijabetes pacijenata propisano onih lijekova koji smanjuju nivo šećera u krvi. Ako striktno poštovanje režimom liječenje može smanjiti neprijatne simptome i izbjeći pojavu konstantne žeđi.

Ali ako razdražen žeđ bez ikakvog razloga, neophodno je da pregledate neke navike. Prije svega, ne utoli žeđ Gazirana bezalkoholna pića, pivo, drugi tečnost. mineralna voda - i nije najbolja opcija ugasiti žeđ, jer sadrži veliku količinu soli.

Dijeta treba biti manja od konzerviran, dimljeni, masne i preslana hranu. Posebno je važno da se pridržava ovog pravila u najtoplijim danima. Tokom ljeta, povrće, voće, hrana, na pari, će pomoći da se izbjegne stalna želja da pije. To je nepoželjno da se ugasi u hladnoj vodi, kao što je tijelo mnogo bolje asimilira vode na sobnoj temperaturi. Vrlo dobro ugase žeđ na vrućim danima rashlađeno nezaslađen čaj, mint čorba, malina i ostalog jagodičastog voća ili bilja. Možete dodati u vodu malo limunovog soka.

Ako žeđ izazivanje lijekovi, potrebno je obavijestiti svog lekara, koji može imenovati zamjene za ove droge ili na promjenu režima tretmana.

Ako požuda je posljedica stresa, ne stalno piti puno vode. Dovoljno je povremeno navlažiti usne, isperite usta vodom. Prevladati stres, zbog kojih postoji želja za piće može pomoći biljni lijekovi - tinktura Leonurus, valerijana.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea