DuranHedt.com

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Kardiotokografija (CTG) u trudnoćiKardiotokografija (CTG)

- metoda istraživanja, koja se sastoji u neprekidnom snimanju fetalnih otkucaja srca i kontraktilne aktivnost trudna materice.

CTG je informativan i siguran način studiranja, pomaže da objektivno procijeniti stanje fetusa, a ovisno o tome da biraju taktiku trudne ili majki. Kardiotokografija brzo preuzela vodeću poziciju među metode istraživanja fetusa i zamijenjen električnim i phonocardiography. 

CTG zapis koji se tradicionalno održava za 40 minuta, ali su rezultati su informativni, počevši od 15-20 minuta snimanja. Tokom tog vremena, možete procijeniti stanje fetusa identificirati znakove hipoksije i drugih varijanti problema.

Vrste CTG:

1) Uprava za indirektno ili vanjski CTG. Indirektni CTG je u širokoj upotrebi za vrijeme trudnoće i porođaja I i II perioda. 

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći2) Direktno ili interne HIC.

Direktni CTG je tokom porođaja na otvaranju fetusa bešike. Fetalnog otkucaja srca se mjeri preko igle elektroda uvodi u fetusa predstavljanje dijela. Snimanje kontrakcije materice se vrši sa kateter uveden u šupljinu maternice.

Direktan CTG u ovom trenutku gotovo nikada ne koristi jer je invazivna metoda istrage (tj narušavanja integriteta tkiva). Ovo je prilično traumatično, mukotrpan i skup metoda istrage (teškoće sterilizacije likovne umjetnosti). Dakle, svi kao što će se raspravljati dalje se odnosi na indirektno CTG.

Ono što je CTG?

Aparat CTG pojavljuje se kao uređaj za snimanje s dva senzora. Montaža senzora na trbuhu je napravljen elastične pojaseve.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Fetalnog otkucaja srca (broj otkucaja srca) registriranih senzor ultrazvuk, instaliran na mjestu od najpreciznijih slušanje srčanih tonova. Slušanje mjesto ovisi o dužini, položaj (uzdužni, kosi, poprečno) i previja (glave, karlice). Zakazati To se zove tachogram. Duž horizontalne osi prikazuje vrijeme u sekundama. Koordinira rad srca. U primjeru ispod prvog najviši grafikon.

Contractile (mišića) aktivnost snimljene maternice naprezanja mjerilo (senzor reaguje na promjenu pritiska ton). Senzor se nanosi na desnom uglu maternice, kao što je to sa ovih prostora, "vodi" talas kontrakcije. Ovaj grafikon se zove gisterogrammoy. Na ovoj liniji možete vidjeti da je stopa ne postoji ili je periodična zvona ili snimljeni kontrakcije različite snage i regularnost. Primjeru ispod je treći graf najniži.

I danas, mnogi uređaji omogućuju vam da popravite CTG fetusa pokreta. To je vrlo povoljno i informativan, kao što možete vidjeti kako dijete odgovara na perturbacije svoje. Primjeru ispod je drugi grafikon odabrane crveno.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Kontraindikacije CTG

Kontraindikacije za CTG ne, postupak se dobro podnose pacijenata i ne utječe na bebu, CTG ponovite onoliko puta koliko je to moguće. Kao što je bilo potrebno da se razjasni kliničku situaciju.

indikacije:

CTG se može izvesti iz oko 28 tjedana posebnih indikacija, međutim, do 32 tjedna, beba još uvijek nije dovoljno zrela i rezultat neće biti tako informativno moguće.

A period od 28 tjedna nije slučajno, to je iz tog perioda formirana infarkta refleks reakciju koja je otkucaje srca bebe u odgovor na svoje kretanje. U nedelju 32 ovaj refleks je u potpunosti formiran i CTG snimanje najpreciznije odražava njegovo stanje.

Planirani čekanje CTG

- trudnoća trajanju od 32 ili više tjedana 

U III trimestru vodi 2-3 CTG studija. Ako dolazi do trudnoće sigurno, onda je to dovoljno. 

- CTG tokom rada

Rekord CTG vodi za prijem u rodzal sve žene, a zatim kontrolirati učestalost ovisi o kliničkoj situaciji i određuje vaš liječnik. 

U fazi rada II, fetusa broj otkucaja srca se mjeri nakon svakog pokušaja, prije nego što je to učinio klasičnom akušerski stetoskop, sada se koristi CTG senzora. To je informativan i pogodan za lekara i trudnica.

CTG kontrola

Indikacije za češće studije su sljedeće situacije:

- polycyesis

Posebno zabrinut pod kontrolom monohorionskih kao bebe koje imaju zajedničku "kuća", to jest, fetalni mjehura, ukupne hrane i postoji rizik nejednake raspodjele kisika i hranjivih tvari između voća. U ovom slučaju, polazi se od beba doživljava anoksija, kao u primjeru ispod CTG blizanci.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

- hypamnion

Oligohidramnion kada je dijete također veći rizik od hipoksije.

- polihidramnion

Polihidramnion može biti zbog metaboličkih poremećaja (od kojih je najvažniji dijabetes mellitus), razne infekcije i drugih faktora koji negativno utječu na fetalni položaj.

- produženo trudnoće

Postterminska trudnoća se smatra da je u periodu od 41 tjedna i 3 dana.

- smanjenje fetalne aktivnosti

Na svakom posjetu, doktor pita kako se osjećate pokreta fetusa, aktivni ili redovne, nasilni ili ne uopšte ne osjećaju. Ako niste sigurni, uvijek pitajte svog lekara da li normalno ili da se situacija.

- sumnja abnormalan razvoj fetusa

CTG je uvijek u pratnji ultrazvuk i dopler

- placente poremećaji

Ova grupa patologija uključuju: prerano starenje posteljice, insuficijencije posteljice sa smetnjama hemodinamske (oslabljen protok krvi u uterusa i pupčana arterija) bez njih. Takva kršenja može doći u čijoj je pozadini zdravlje žene, ali većina i dalje imaju pušača, žene sa kardio-plućne bolesti i trudnice starije od 35 godina.

- opasnost od prijevremenog poroda

- preeklampsije

- opterećene akušerski povijest 

Nepovoljni tokom prethodnih trudnoća i porođaj je faktor rizika za ovu trudnoću, i stoga zahtijeva više pažnje.

- na porođaju CTG je češće obavljaju žene, koje proizvode ili indukcije poroda oksitocinom rodousilenie. Ponekad CTG senzor treba čitav period administracije, i napravio kontinuirano praćenje fetalnog srca.

- već registrirali upitna tip CTG

Sumnjiva tip CTG može biti zbog spavati bioritam, to jest, u vrijeme studija dijete spava, malo komešanje, a njegov rad srca malo promenio, raspored se okrenula monotono. Onda moramo držati kontrolu nad CTG i pripremiti na odgovarajući način.

Kako se pripremiti za CTG?

- ne bi trebalo da dođe na prazan želudac, ako je posljednji put na CTG beba spavala, danas pojesti nešto slatko, smetnje su aktivni;

- ide u toalet, jer oko 40 minuta da se sjediti na jednom mesteya;- isključite telefona i drugih uređaja, bilo stranih uređaji mogu uzrokovati smetnje;

- prije procedure za kretanje malo prošetati do beba nije spavao tokom snimanja.

Kako je CTG?

Dakle, vi ste došli u kancelariju CTG ...

Snimanje obično odvija u kreveta ili kauča, treba zauzeti poziciju na stranu (obično s lijeve strane) ili pola da ne postoji vremenski kompresije donju šuplju venu trudna maternice.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Nadalje, uz pomoć pojasa za montiranje senzora i bit ćete u ovu poziciju od 15 do 40 minuta, a možda i duže ako bude potrebno. Stoga, vaš stav treba da bude čak i udoban za vas. Piti u toku postupka možete, tako da možete staviti pored kreveta sa bocom vode.

Kao što je već rekao, sada je većina uređaja se automatski snimaju fetusa pokreta, ali ponekad je ova funkcija nije prisutna, onda bi trebao označiti na traci mašinu puzati iz razdoblja fetusa pokreta. Pitajte svog babica, što je svrstava senzore, bez obzira da li se snima perturbacije djeteta.

Dekodiranje rezultira CTG

CTG analiza se sastoji od dešifrovanje niz pokazatelja:

1. Prosječna srčanog ritma

U normalnom otkucaja srca od 120-160 otkucaja u minuti. Bradikardija, tahikardija, a manje od 100 više od 180 u minuti - to je ozbiljna znakove problema.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

2. Promenljivost srčanog ritma

Normalno, amplituda vibracija (odstupanje od glavne linije bazalne frekvencije) 10-25 otkucaja u minuti i frekvenciji od više od 6. To je, ritam "skokove", odstupaju od bazalne doze i "skok" (oscilacije) javljaju se oko 6 puta u minuti.

- monotono ili mute ritam ima amplitudu 0-5 u minutu 

- blago valovit - 5-10 min 

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

- ustalasati - 10-15 minutu

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

- poskočni - 16-25 minutu

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Normalan ritam valovitih ili poskočni ili ukazuju na varijabilnost 9-25 minuti. 

Funkcija "monotone", "blago valovit" ili "stopa varijabilnosti najmanje 9 / više od 25 otkucaja u minuti" ukazuju fetusa hipoksije.

3. miokarda refleks

Kao odgovor na vlastite ubrzava rad srca se povećava dijete, i snimio aktseleratsii. To se zove test ne-stres.

Stres test - ubrzavanje fetalnog srca kao odgovor na stimulaciju bradavica trudnoće, to je zbog otpuštanja hormona u krv, čime se povećava ton maternice. Ostali stres testove koji se odnose na uvođenje droge, čak spominje u literaturi, ali to se ne koristi.

U primjeru ispod označeno crvenom bojom i fetalni pokreti mogu se vidjeti da je u odgovoru na aktivnom komešanje od aktseleratsy vrhova pojaviti u gornjem grafu (tachogram). Materice se nalazi u normotonuse, skraćenica i kontrakcije ne.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

4. Periodični promjene otkucaja srca

Aktseleratsii - A "vrh" u grafikonu, tjemena koja se suočava gore, to znači palpitacije dijete. Aktseleratsii korelaciji sa rasporedom poremećaja (uzrokujući pometnju u normalnim ubrzanjem otkucaja srca) i gisterogrammoy (povećan tonus maternice i kontrakcije dovesti do ubrzanja stope srca). Aktseleratsy pri normalnom HIC treba da bude najmanje dva za 40 minuta.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

usporavanja - A "vrh" sa spuštenim krovom, ili "jame" na tachogram:

- ranije I ili tipa nastaju sa van ili nekoliko sekundi, granice su glatki, mogu biti samac i plitko, ali ne bi trebalo da ide grupa. Ovo je jedna od karakteristika kompresije pupčane vrpce u toku borbe.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

- Tip II, ili kasnije snimljen nakon borbe, duboko i njihovo trajanje je veća nego u vrijeme borbe (izračunatih u sekundi na x-osi), koji inače ne bi trebao biti znak problema sa krvotokom u posteljici.

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

- varijabla ili tip III ima drugačiji oblik, bez kontrakcije sinhronizacije. Može ukazivati ​​na kompresije pupčane vrpce, oligohidramnion, uređaj se može pojaviti tokom poremećaja. 

Kardiotokografija (CTG) u trudnoći

Da bi se procijenila CTG u točkama sto postoji. Ova metoda se zove procjena Fischer.

Otkucaja srca Postavkeboda
012
bazalnu otkucaja srca <100  
>180
100-120
160-180
120-160
Varijabilnost (frekvencija oscilacija u minuti)manje od 33-66+
Amplitude oscilovanja5 i manje5-8 ili 259-25
promjene otkucaja srca:
Aktseleratsii
usporavanja

Nema
Kasnije, dugo ili varijablu

ponavljaju
Kasnije, kratkoročni ili varijablu

sporadičan
Rano ili nedostaje

8-10 ukazuje normalno CTG

6-7 upitna tip

manje od 6 - patološki tip CTG.

taktika

Kada normotipe CTG Trudnoće i porođaja i dalje se sprovodi u skladu sa standardima. To znači da dijete ne pati, i trudnoća / poroda nastaviti sigurno.

Kada je upitan tip CTG procijeniti ukupni rizik, odnosno stanje majke, prethodne bolesti i komplikacija u trudnoći (preeklampsija, ožiljak na materici nakon carskog reza). U zavisnosti od toga, odlučiti. Postoji mogućnost izbora između dalje dinamičan posmatranja i hitne isporuke. Za rješavanje ovog problema, dodatno testiranje (ultrazvuk s Doppler nadzora, inspekcije, konsultacija lekara).

Patološki tip CTG dokaz teške fetalne hipoksije i je indikacija za hitnu dostavu. Ako se ovo stanje fiksiran na početku trudnoće i porođaja, isporuka izvršen je carskim rezom. Ako rezultati hipoksija od snošenja-down period slabosti (odmah Baby), a zatim preklapaju forceps ili vakuum ekstrakcije vrši voće.

Imamo sreću da sada postoji prijateljski i informativan način istraživanja, koji se može koristiti onoliko često koliko je to potrebno. Pratite savjet ljekara, izvještavaju njihove pritužbe i sumnje i ne budi lijen da dođe u kontrolu CTG, ako ste dodijelili. Želimo Vam sretan trudnoće i plućne isporuke. Pazi na sebe i ostati zdrav!

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea