DuranHedt.com

Yarina

Opis kasni na 01/11/2015

 • Latinski naziv: Yarina
 • ATC kod: G03AA10
 • Aktivna supstanca: Drospirenon Etinilestradiol + (Etinilestradiol + drospirenon)
 • producent: Bayer Weimer GmbH & Co, KG (Njemačka)

Sastav Yarin

Sastav uključuje tablete Yaryna 3 mg drospirenon i 30 mcg etinilestradiol.

Dodatne supstance: titan dioksid, kukuruzni škrob, talk, laktoza monohidrat, magnezijev stearat, hipromeloza, makrogol 6000, povidon K25, pregelatinized škrob, željezo oksid.

puštanje obrazac

Svjetlo žute tablete sa graviranje "DO" heksagon, 21 tableta u blisteru, jedan ili tri plikovi u paketu od kartona.

farmakološke efekte

kontraceptiv i estrogen-progestin akciju.

Farmakodinamici i Farmakokinetika

farmakodinamici

Sažetak opisuje pripremu male doze monofazna oralnog kombinaciji estrogen-progestin kontracepcijske droge.

Akcija Jarinje obavlja blokira ovulaciju i povećanje viskoznosti cervikalne sluzi.

Žene koje koriste kontracepcijske pilule Yasmin, menstrualnog ciklusa je normalno, rijetko otkrivene menstrualnopodobnye bolna krvarenja, smanjuje intenzitet i trajanje krvarenja, što dovodi do smanjenja vjerovatnoće željeza anemije. Postoje dokazi o smanjenju rizika od pojave rak jajnika i endometrija.

struktura hormonu Yasmin: etinilestradiol i drospirenon.

 • drospirenon Ima antimineralocorticoid efekt i može spriječiti povećanje težine i pojave drugih simptoma povezanih s pogoršanjem uklanjanja tekućine iz organizma.
 • drospirenon pokazuje antiandrogeni aktivnost i pomaže smanjenje mitesera, masne kože.

Farmakokinetika

drospirenon

Ako gutanja se brzo upija. Najviši sadržaj krv Je postignut nakon oko pola sata. Bioraspoloživost je blizu 75-85%. Jesti hranu, nema efekta na nivo bioraspoloživost drospirenona.

Bound u krvi albumin i ne veže za kortikosteroid-binding globulin. Slobodan oblik je prisutan, samo oko 4% od ukupnog broja u serumu.

Potpuno metabolizira. transformacija proizvodi su predstavljene kiseline derivata drospirenon, koji se izlučuju u urinu i fekalija u omjeru 6/5. Vrijeme poluraspada je oko 40 sati.

Kod žena sa oštećenom funkcijom jetre srednje gravitacije farmakokinetičkih parametara slične onima u zdravih žena, a poluživot drospirenona kod ovih pacijenata je 1,8 puta veći nego u zdravih ispitanika s normalnom funkcijom jetre. Kod pacijenata s poremećajima jetre pokazao umjeren smanjenje klirensa drospirenona pola u usporedbi sa zdravim ženama.

Koncentracija u krvi drospirenona nakon nastanka ravnotežnog stanja kod žena sa poremećajima blage bubrega je porediti sa onim kod zdravih. Za pacijentice s oštećenom funkcijom bubrega umjeren težine u sadržaj krvi drospirenona je 35% više nego u zdravih žena.

Nije bilo kolebanja u koncentraciji kalija u krvi koristeći drospirenon.

etinilestradiol

nakon konzumiranja etinilestradiol aktivno apsorbira. Najveća koncentracija u krvi kao što je navedeno od strane Wikipedia, je postignut u pola sata. Ona se metabolizira u jetri, bioraspoloživost iznosi oko 45%. Glavni način transformacije - aromatičnih hidroksilacijom. Oko 98% molekula supstance veže albumin.

U originalnom obliku tijela su pušteni na slobodu. Etinil Estradiol derivati ​​su evakuirani s urinom i žuči. Poluraspada je 24 sata.

indikacije

Yasmin pilule - što su oni? Da biste spriječili neželjene trudnoća.

Kontraindikacije

Kontraindikacije Yaryna tablete:

 • sadašnjih i prošlih tromboza i tromboembolije (uključujući uvreda, venska tromboza, infarkta miokarda, plućne embolije) Cerebrovaskularnih promjene;
 • sadašnjih i prošlih pankreatitis sa hipertrigliceridemije;
 • sadašnjih i prošlih stanje predtromboznye (uključujući angina, ishemijski napad);
 • sadašnjih i prošlih migrene sa neurološkim simptomima;
 • dijabetes mellitus sa vaskularne komplikacije;
 • faktori rizika vaskularne tromboze, na primjer, fibrilacija atrija, komplikovano promjene srčanih zalistaka, vaskularna bolest operacije mozga ili srca, zatim produženo imobilizacije, arterijske hipertenzije, pušenje nakon 35 godina;
 • dekompenzovanom zatajenja bubrega ili akutno zatajenje bubrega;
 • nedostatka ili teške bolesti jetre funkcije jetre (prije normalizacije testovima);
 • sadašnjih i prošlih tumor jetre;
 • hormon malignih tumora ili sumnja njih;
 • vaginalno krvarenje nepoznatog porijekla;
 • laktacija;
 • trudnoća ili sumnja trudnoće;
 • preosjetljivosti na lijek.

Ako bilo koji od gore navedenih poremećaja razvijaju prvi put uzimajući lijek, da je treba ukinuti odmah.

Hormonskih pilula Yasmin treba uzeti s velikim oprezom u prisustvu bilo koji od sljedećih uvjeta ili bolesti:

 • pojava faktora tromboze rizika: gojaznost, pušenje, hipertenzija, dislipoproteinemia, velikih trauma, migrena, produženo imobilizacije, nedostatke srčanih zalistaka, operacije, genetske predispozicije za razvoj tromboza;
 • drugih bolesti koje mogu izazvati promjene u periferne cirkulacije ili površinskih upala vena;
 • gipertriglitseridemiya-
 • angioedem nasljednih porekla;
 • bolesti jetre;
 • je nakon poroda period;
 • bolesti uzrokovane ili komplicirati trudnoću ili prošlosti korištenje spolnih hormona (porfirija, žutica, herpes trudnice holelitijazom, otoskleroze, sydenham horea).

neželjenih efekata

Kao i kod prijema drugih kombinovani kontraceptivnih rijetko mogućih neželjenih efekata kao što Yasmin kao tromboembolije ili tromboza.

Nuspojave Yasmin:

 • po genitalni: Vaginalni iscjedak ili bol grudi i proširenje grudi;
 • po loša probava: Povraćanje, bol u trbuhu, mučnina, dijareja;
 • po gledišta: Neugodno nositi kontaktne leće;
 • od poremećaja nervne aktivnosti: Pogoršanje raspoloženja, promjene raspoloženja, slabljenje ili jačanje libido, glavobolja, migrena;
 • kože: eritem nodosum, osip, urtikarija, eritema multiforme;
 • na dijelu metabolizma: promjene težine, zadržavanje vode u organizmu;
 • Drugi poremećaji: alergijske reakcije.

Uputstvo za upotrebu Yasmin (Način i doziranje)

Tablete treba uzeti oralno, kako bi, u skladu s uputama na pakovanju, u isto vrijeme svaki dan sa vodom.

Yaryna tablete upute za uporabu

Lek uzeti 1 tableta dnevno za 3 tjedna. Pilule naknadnog paket treba početi nakon sedam dana pauze od tipično razvijaju "krvarenje". Počinje oko 3 dana nakon zadnjeg korištenja tableta i može nastaviti sve dok se potrošnja novog tableta žulj.

Start primanje

Kako biste snimili prvu Yasmin?

U nedostatku korištenje hormonske kontracepcije u upotrebi mjesec droga prethodnog počinje 1. dana menstrualnog ciklusa. Također je dozvoljeno da koriste početak dan 2-5 menstrualnog ciklusa, ali ovaj slučaj je potrebno koristiti metodu barijere kontracepcije u 1. nedelji prijem.

Ako pacijent ide u drugi kombinovanih oralnih kontraceptiva, kontraceptivni flaster ili vaginalni prsten, poželjno je da pokrenete aplikaciju lijekova narednog dana od dana prijema posljednje pilule "starih" droga, ali ne kasnije od narednog dana nakon standardnih sedam dana intervala (za srednje se sastoji od 21 pilule) ili nakon konzumiranja konačnog neaktivan tablete (za srednje se sastoji od 28 tableta) . Ako koristite vaginalni prsten ili kontracepcijske flaster upotreba lijekova treba započeti na dan kada je uklonjen patch ili prsten, ali ne kasnije od formiranja novog prstena ili flastera.

kreće od kontraceptiv ("minipill", sadrži samo progesteron) Na Yaryna se može izvršiti u bilo koji dan (bez privremenog prekida). kreće od implantata, sadrži samo progesteron, gestagenvysvobozhdayuschego ili intrauterini uložak - dan njegovog uklanjanja. kreće od injekcije - datum na koji treba izvršiti na sledeći način. U svim ovim slučajevima potrebno je da koristite metodu barijere kontracepcije tokom 1. nedelje prijema.

Nakon poroda ili izvođenje abortus u drugom tromjesečju početi uzimati lijek ne smije biti ranije od 4 tjedna nakon posljednje isporuke (pod uvjetom da majka nije doje) ili proizvedena abortus. Ako aplikacija počela kasnije morate koristiti metodu barijere kontracepcije u 1. nedelji prijem. Ali, ako je pacijent imao seksualni kontakt prije primjene Yasmin treba brisati trudnoće ili čekati do 1. menstruacije.

Nakon pobačaja u 1. tromjesečju trudnoće je dozvoljeno početi uzimati drogu - abortus u dan. Pod tim uvjetima, pacijent nije potrebna nikakva dodatna zaštita za kontracepciju.

propustio pilule

Ako je lijek uzeti sa odgoditi manje od 12 sati, kontraceptivna zaštita nije smanjena. Žena mora da sprovede pilulu što je brže moguće, u narednih tableta se koristi u normalnim vremenima.

Ako je lijek uzeti sa kasni više od 12 sati, kontraceptivna zaštita je smanjena. Što je veći broj tableta propustili, to je veća vjerojatnost trudnoće. Ukoliko se ostvaruju transfer 1 tableta, minimalna vjerojatnost trudnoće. Na kašnjenje u periodu od preko 12 sati vođeni sljedeće preporuke.

Preskakanje obavlja u prvih 7 dana uzimanja droge

To bi trebao biti kao zadnji propuštenu tabletu čim je moguće koristiti, čak i ako želite da se 2 tablete zajedno. Kasnije korištenje tableta u uobičajeno vrijeme. Preporučuje se da koristite metodu barijere kontracepcije za još tjedan dana. Ako je došlo do seksualnog odnosa u 7 dana prije nedostaju tablet, morate uzeti u obzir mogućnost trudnoće.

Preskoči implementiran u 8-14 dana doziranja

Pije se u što kraćem roku do posljednjeg propuštenu tabletu čak i ako želite da napravite 2 tablete zajedno. Uzmite sljedeći tabletu u uobičajeno vrijeme. Ako pacijent ispravno na pilulu u proteklih 7 dana, nema potrebe da se koriste dodatne kontracepcijske mjere. U suprotnom, ili je potrebno da primijeniti dodatne metode barijera kontracepcije dok preskakanja 2 ili više tableta nedeljno.

Preskoči implementiran u 15-21 dana doziranja

Rizik od trudnoće povećava zbog predstojećih privremenog prekida u doziranju. Pacijent mora ispuniti jedan od dva sljedećih opcija. U tom slučaju, ako se u toku prošle sedmice uzimanja tableta režim posmatrano, nema potrebe da se koriste dodatne metode kontracepcije.

 • Neophodno je u što kraćem roku za provedbu prijem nedavno propuštene pilule, čak i ako to znači da morate uzeti 2 tablete u isto vrijeme. Naknadni tablete od trenutnog paketa konzumira kao i obično, dok ne ponestane. Sljedeći paket bi trebao početi primjenjivati ​​bez prekida. Do kraja drugog pakovanja tableta krvarenje je vjerovatno, ali nije isključeno proboj krvarenja i uočavanje prilikom korištenja tableta.
 • Potrebno je da se zaustavi korištenje tableta iz tekućeg blister pakovanje i počnite sedam dana pauze, a zatim početi uzimati lijek iz nove žulj. Ako pacijent režim uzimanja pilula tijekom sedmodnevnog pauze povrijeđena, ona nije razvila krvarenje, trudnoća se mora isključiti.

Ako povraćanje i proljev

U slučaju povraćanje ili dijareja četiri sata nakon uzimanja tableta ne može završiti njihovu apsorpciju. U tom slučaju, dodatne kontracepcijske mjere koje treba poduzeti, a moraju oslanjati na preporuke u gore tablete proći.

Kako mogu promijeniti prvog dana menstrualnog ciklusa?

Da odgodi 1. dan menstruacije, potrebno je nastaviti primanje Yarina novog pakovanja bez sedmodnevne pauze i uzeti tablete po potrebi. Tako je moguće mrlja ili krvarenje.

predozirati

Spisak simptoma koji se javljaju sa predoziranja: povraćanje, krvavi vaginalni iscjedak, mučnina.Terapija predoziranja - simptomatsko. selektivan protivotrov br.

interakcija

Korištenje lijekova koji stimulišu jetre mikrozomalnim rad enzimi, može povećati izlučivanje seksa hormoni, što uzrokuje proboj krvarenja ili slabljenje kontraceptivnih pouzdanosti. Na ove droge uključuju fenitoin, Primidon, barbiturati, rifampicin, karbamazepin, rifabutin i drugi.

penicilini i tetraciklina smanjila enterohepatičkog ciklus estrogen, čime se smanjuje koncentracija etinilestradiol. Tokom korišćenja droge utječu na mikrozomalnim enzimi, i oko mjesec dana nakon završetka njihov prijem treba koristiti zaštitnu kontracepcije.

U kombinaciji kontraceptivi mogu mijenjati metabolizam drugih lijekova, što dovodi do povećanja ili smanjenja njihove koncentracije u krvi i tkivima.

uslovima prodaje

Recept.

uslovi skladištenja

Čuvati na sobnoj temperaturi. Držati dalje od djece.

rok trajanja

Tri godine.

Oprez

Prije početka ili nastavak korištenja droge trebaju biti upoznati sa ličnim i porodične istorije, da izvrši opšti medicinski i ginekološki pregled da se isključi trudnoća. Strukturu i obim studija i ispita pravilnost se određuje u svakom slučaju pojedinačno. Standard kontrolnih pregleda treba obaviti najmanje 1 put godišnje.

Pacijent treba biti obaviješten da lijek ne štiti od infekcija HIV infekcija i drugih bolesti, spolno prenosive bolesti.

Odnos između prijema kombinacije kontraceptiva i povećanje učestalosti pojavljivanja vaskularne tromboze i tromboembolije, uključujući tromboza, plućna embolijavenska tromboza, infarkta miokarda, cerebrovaskularni poremećaji.

Rizik od pojave venske tromboembolije najviši u godini 1 primaju takve droge. Povećan rizik se javlja nakon prve upotrebe oralnih kontraceptiva ili obnove njihove primjene.

arterijska tromboembolija, pri čemu se povećava rizik prilikom uzimanja droge, kao Yaryna, može dovesti do vaskularna okluzija, udar ili srčani napad. Znaci moždanog udara: slabost ili osjetljivost nestanka lica ili ekstremiteta, problemi s govorom i razumijevanjem, zbunjenost, nagli gubitak vida, vrtoglavica, poremećaj hoda, bezuzročne glavobolja, gubitak ravnoteže, gubitak svijesti. Drugih znakova vaskularne okluzije: oticanje, iznenadna bol, plavkasto udova, teška bol u trbuhu.

dokaz srčani napad: Težine, nelagodu, bol, pritisak, osjećaj kompresije u ruci ili u grudi- nelagodnosti zrači u obraz, leđa, ruke, vrat, zheludok- mučnina, hladan znoj, povraćanje i vrtoglavicu, anksioznost, slabost, daha, tahikardija.

arterijska tromboembolija To može dovesti do smrti.

Rizik od pojave tromboza i tromboembolije povećava:

 • kod pušača;
 • sa godinama;
 • gojaznost;
 • u prisustvu tromboembolije ikada imati bliskih rođaka ili roditelja;
 • Za dugotrajnu imobilizaciju, operacije, operacije na donjim ekstremitetima (u ovakvim situacijama je poželjno da se zaustavi korištenje kombinacije za kontracepciju, a ne da ga obnoviti u roku od 15 dana nakon završetka imobilizacije);
 • u hipertenzija;
 • u dislipoproteinemia;
 • u bolesti srčanih zalistaka;
 • u migrene;
 • u fibrilacija atrija.

Povećana učestalost i ozbiljnost napada migrene pri upotrebi kombinacije kontraceptiva može biti razlog za prekid njihove uprave.

Povremeno o upotrebi pozadini kombinacije kontraceptivnih posmatrane pojave benignih tumora jetre i rijetko - maligni.

pacijenti sa hipertrigliceridemije moguće je povećati vjerojatnost razvoja pankreatitis uzimajući Yasmin tipa droge.

Kod žena s nasljednim angioedem egzogeni estrogeni može uzrokovati ili pogoršati bolest.

Tokom prijema kombinovani oralni kontraceptiv mogu se pojaviti nepravilnog krvarenja ili mrlja, posebno tokom prvih mjeseci korištenja. Stoga, evaluacija krvarenja nepravilnosti bilo koje vrste treba obaviti tek nakon završetka adaptacije period od oko 3 ciklusa.

Ako je iznad se ponavljaju krvarenja, potrebno je izvršiti pregled i ispitivanje da isključi malignih tumora ili trudnoće.

Kao posljedica povlačenja kod nekih pacijenata u pauzi recepciji ili na prekid prijema tableta moguća krvarenja.

Primanje Yaryna može promijeniti rezultate nekih laboratorijskih testova, kao što su indikatori funkciju jetre, bubrega, nadbubrežne žlijezde, štitnjače, sadržaj nosača proteina, država koagulacija, metabolizam ugljikohidrata i fibrinolize.

Lijek nema utjecaja na sposobnost upravljanja puta.

analoga Yarin

Odgovara nivou kod ATC 4.:
 • Mersilon
 • Yarina Plus
 • Miniziston
 • Miniziston 20 Fem
 • Novinet
 • Mikroginon
 • Janine
 • lindinet
 • Ciklo-Proginova
 • regulon
 • Belara
 • LOGEST
 • Midian
 • Femoden
 • kaišem vezati sokola
 • jess Plus
 • Zoeli
 • Dimia

Najčešći kolega: Dailla, regulon, Vidor, kaišem vezati sokola, Midian, Klayra, Janine, MODELL, Dimia, Shimizu.

Cijena analoga Yarina je generalno manje pristupačna od cijene opisani proizvod.

Koji je bolji: Midian ili Yasmin?

Midian i Yasmin su potpuni analoga kompozicije i kvantitativni odnos komponenata u formulaciji. Mišljenja ukazuju na nedostatak osnovnih razlika u snagu ova dva agenata. Midian je jeftinije troškova. Izbor je da se izvrši na osnovu ekonomskih okolnosti i pojedinačne tolerancije.

Koji je bolji: Novinet ili Yasmin?

Novinet i Yasmin su neznatno različitih aktivnih sastojaka, ali ne i mehanizam djelovanja. Po cijeni od Novinet skoro 2 puta jeftinije, a pored efekta kontraceptivnih smanjuje rizik od željeza anemije. Izbor se vrši na osnovu preporuke liječnika i ekonomskih razmatranja.

Koji je bolji: Yarina ili regulon?

regulon i Yaryna - analoga i razlikuju se samo malo strukturu aktivnih sastojaka. Mehanizam djelovanja je identičan. Komentari ne uhvate razlike u učestalosti nuspojava. Cijena regulon otprilike 2 puta niža od cijene opisanih lijekova.

Koji je bolji: Yarina ili Klayra?

Klayra Za razliku od Yaryna ima manju koncentraciju hormonske komponente preporučuje se da dobijete više zrele žene. cijena lijekova su usporedivi. Izbor se zasniva na preporukama lekar i pojedinačnih očitavanja.

Diana 35 ili Yarina - što je bolje?

Diana 35 Yarina i analozi prema mehanizmu djelovanja i ima efekta. Međutim, važno je napomenuti da je prvi manju koncentraciju hormonske komponente i višu cijenu. Neželjenih efekata i terapijskog efekta zavisi od pojedinca.

Yarina Yarina i Plus

Razlike i Jarinje yarin Plus Ona se sastoji u tome da je potonji formulacija sadrži daljnje kalcijum levomefolat, smanjenje deficita folna kiselina žensko telo i fetus u slučaju neplanirane trudnoće. cijena lijekova su usporedivi.

Jeanine ili Yarina - što je bolje?

Janine i Yasmin su droge vršnjaka. Prema statističkim podacima Yaryna pokazuje veću sposobnost da izazove neželjene efekte. cijena lijekova su gotovo jednaki.

djeca

Ova kategorija pacijenata lijek tek nakon emisije menstruacije.

Kompatibilan sa alkoholom

Alkohol nije kontraindikacija za primanje Jarinje i ne smanji za kontracepciju svojstva.

Trudnoća i dojenje

Lekovi nije propisana za otkrivenih trudnoće i dojenja.

Ako se ustanovi trudnoća tokom upotrebe Yasmin, onda lijek treba odmah ukinuti. Studije su pokazale nema povećanog rizika od razvoja defekata kod novorođenčadi čije su majke preuzeo hormona prije trudnoće ili svojim ranim fazama. U isto vrijeme, korištenje kombinacije kontraceptivnih je u mogućnosti da se smanji količina majčinog mlijeka i promijeniti svoj sastav, tako da je upotreba ovih lijekova se ne preporučuje do završetka dojenja.

Komentari o Yasmin

Doktori o Jarinje prilično suzdržan karakterišu droga ima svoje prednosti i mane.

Internet forum prijavio da je dovoljno veliki broj žena koje uzimaju hormonske pilule Yasmin, razvili su različite neželjene efekte bubuljice i druge promjene na koži do teških vaskularnih poremećaja. U drugim mišljenja je prijavio da pilule naprotiv blagotvorno djeluje na kožu i preporučuju se za policističnih jajnika.

Doktori o tablete endometrioze ukazuju na pozitivan rezultat tretmana u kontinuiranom modu prijema. Sličan obrazac korištenja doprinosi suzbijanju menstrualne funkcije, inhibira krv retrogradne struje organa male karlice i stimulirati regresije endometrioidnog heterotopije. Trajanje prijema u endometrioze je najmanje šest mjeseci.

Pregledi Yasmin nakon otkaza obično zadovoljavajuće, ali ponekad to može uzrokovati promjene u obliku povećanja težine ili izgleda bubuljice. Postoji veliki broj poruka iz činjenice da je nakon ukidanja nema perioda. Smatra normalna situacija, ako ne postoji menstruacija za 4-5 dana nakon prijema za kontracepciju. Ali kada se oni ne pojavljuju u roku od nedelju dana, obratite se ginekologu za savjet.

Yasmin i trudnoće nakon

Forum i mnogi mišljenja ukazuju da je trudnoća nakon ukidanja lijeka ne prati varijacije svog toka ili patoloških promjena u razvoj fetusa.

Cijena Yarina, gdje kupiti jeftini

Cijena kontracepcijskih pilula Yasmin (№21) u Ukrajini varira ovisno o regiji - i u Odesi, i u Harkivu, ona je 240-290 grivna.

Koliko je na ruskom apotekama?

Cijena Yasmin tablete (№21) u Rusiji je 810-890 rubalja. Troškove ambalaže u 63 tableta može doći do 2300 rubalja.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea