DuranHedt.com

Ishemije

ishemije

ishemije - Anemija je stanje koje najčešće nastaje kao rezultat vaskularni faktor. Ishemije manifestira kao rezultat suženja ili potpune opstrukcije arterijskog lumena. Ovaj fenomen dovodi do oštećenja ili disfunkcije privremeni tkiva ili organa. U zavisnosti od toga kako se parametri protoka krvi snažno i brzo smanjio manifest posljedica ishemije. Najjači osjetljivost na ishemije izložbu miokarda i centralnog nervnog sistema.

Ishemije značajno se razlikuje od države hipoksija. Kada hipoksija javlja anoksija zbog respiratornih poremećaja. Za ishemije karakterizira nedovoljna prokrvljenost državi, relativnim ili apsolutnim. Shodno tome, postoji hipoksija lokalnog karaktera, tkiva i drugih metaboličkih poremećaja. Ishemije je u većini slučajeva, reverzibilni.

Bolest koronarnih arterija

Bolest koronarnih arterija je hronična bolest koja nastaje kao rezultat nedovoljne dotok krvi u srčani mišić. Ishemijska bolest srca manifestira ako potrebu srčanog mišića za kisikom ne odgovara broj svojih isporuka koronarnih arterija.

Pojava koronarne bolesti srca je u direktnoj vezi sa ateroskleroze koronarne arterije, spazam arterija, ponekad izazivaju neke droge i biološki aktivnih supstanci. Također srčane ishemije mogu nastati zbog povećane viskoznosti krvi i obrazovanje krvnih ugrušaka u koronarnim arterijama.

Ali i dalje je glavni uzrok ishemijskog srca postaje koronarne ateroskleroze. Vazokonstrikcija nastaje zbog formiranja plaka na njihovim unutrašnjim zidovima.

U osnovi, koronarne bolesti srca manifestuje kod muškaraca u radnoj dobi. Klinički, srčane ishemije mogu javiti na različite načine. Najčešće se za ovu bolest se karakterizira pojava pacijenta angina. U ovom slučaju, pacijent može osjećati bol u predjelu grudi. Bol obično se javlja u toku jak stres, bilo kao rezultat vježbanja i imaju ugovorni karakter. U razvoju srčane ishemije takvi napadi postati češći tokom vremena. Na kraju krajeva, uz opterećenje srca zahtijeva da on dobije više kisika. Ako kiseonik nije dovoljno, može doći do napada ishemije infarkt, manifestira tlačna bol iza grudne kosti. Takođe može manifestovati srčane aritmije. Takvi napadi se povlači nakon piće nitroglicerina. Ako je napad traje oko pola sata, a zatim ga se smatra kritičnim, jer nakon nekog vremena, neke ćelije umiru u miokardu, i kao rezultat toga, osoba može razviti ozbiljna komplikacija - infarkta miokarda. Drugi oblik srčane ishemije - infarkta miokarda. To je posljedica prethodnog infarkta miokarda.

Komplikacija koronarne bolesti srca može biti zatajenja srca. U ovom stanju, srce ne može normalno funkcionirati.

Dijagnoze "koronarne bolesti srca", može se postaviti pomoću podataka EKG, kao i studije koje koriste radionuklida metode ispitivanja srca, ehokardiografija, svakodnevno praćenje EKG, i dr. Za otkrivanje koronarne aterosklerotskih plakova korištena metoda.

Tretman srčane ishemije uvijek je prvenstveno cilj da dovede do norma koronarnog protoka arterija. Važno je upozoriti sve prepreke koje sprečavaju protok kisika i hranjivih tvari u srčani mišić.

Stoga, važno je da se liječenje ateroskleroze, predupredi formiranje krvnih ugrušaka i vraćanje adekvatno prokrvljenost srčanog mišića, pravilan metaboličke procese u organizmu.

Da biste to učinili, morate uzeti u obzir niz faktora koji utiču na pogoršanje. , Mora boriti prije svega gojaznost, vode aktivan život, poštujte dijeta, odustajanje od štetnih proizvoda.

Obično, doktor propisuje sveobuhvatan tretman, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta i bolesti. U liječenju srčane ishemije koriste lijekovi koji smanjuju potrebe miokarda za kisikom, sredstva koja inhibiraju agregaciju trombocita, heparin, tromboliticima i drugih droga.

Trenutno se sve više koriste kirurško liječenje srčane ishemije. Posebno Preporučuje operacije kod pacijenata sa teškom anginom. Najopipljivijih efekt donijeti kirurških intervencija u cilju vraćanja normalan protok krvi u koronarne arterije. Među ove operacije, - uspostavljanje mlečne koronarne obilaznice i koronarne arterije bypass graft. angioplastike tehnika se koristi: u koronarnih arterija kateter sa napuhavanje balon, koji omogućava brodu da se proširi kasnije.

Doktori propisati hirurške intervencije kao u srčane aneurizme, koja se razvila kao rezultat infarkta miokarda. Ova operacija može spriječiti zatajenja srca u budućnosti. Povremeno tokom rada se uklanjaju tromboze mase u aneurizmu šupljine. Sve hirurške intervencije za ishemijski srca održan samo u posebnim klinikama, u ovoj umjetnoj cirkulaciju krvi.

Najpovoljniji prognozu u liječenju ove bolesti je predmet dostupnost rijetkih angine. Ako pacijent odvija reinfarkta i zatajenja srca, prognoza je nepovoljnija.

ishemijeKao metoda prevencije važno je eliminirati sve faktore koji doprinose razvoju koronarne bolesti srca. Potrebno je slijediti poseban režim ishrane, što je ograničilo upotrebu proizvoda sa visokim sadržajem životinjskih masti, previše slatke i slane hrane. Vrlo važan korak je i do potpunog prestanka pušenja. Preporučuje se konstantna vježba, a ako pacijent ima mjesto arterijske hipertenzije ili dijabetes mellitus, podaci bolesti mora biti pravilno i pravovremeno poslastica. Pacijenti sa ishemijskom bolesti srca treba da se redovno posmatrati na lekar.

Cerebralne ishemije kod novorođenčadiU novorođenčadi, cerebralne ishemije manifestira kao rezultat cerebralne hipoksije, odnosno, nedostatak kisika u mozgu bebe tokom trudnoće ili tijekom poroda.

Vođeni simptomi i rezultati istraživanja ultrazvuk mozga, je podijeljena u tri stepena cerebralne ishemije. u blag Cerebralne ishemije može biti manifestacija previše pobude ili inhibicije u prvoj sedmici života. u umjeren stepen bolesti takva kršenja traje duže, tako da može doći do isprekidan konvulzije. djeca ozbiljan cerebralne ishemije treba staviti odmah u jedinici intenzivne njege. Blaga ishemije povoljan prognozu: po pravilu, dijete, nekoliko tjedana već u potpunosti ne oporavi. U težim oblicima bolesti terapijske mjere trebaju identificirati doktora.

cerebralne ishemije

Hronični cerebralne ishemije zove progresivno cerebralne disfunkcije, koji se manifestira kao posljedica oštećenja moždanog tkiva pod uvjetima produženog cerebralne insuficijencije dotoka krvi.

Obično, ovo stanje se javlja u pozadini ateroskleroze i hipertenzija. Često pacijenta sa cerebralne ishemije, ove države zajedno. Međutim, druge bolesti kardiovaskularnog sistema eventualno pokrenuti cerebralne ishemije. Također ključno je prisustvo ljudskih anomalija vaskularne, venska bolest, kompresija arterijske i venske sudove, cerebralna amiloidoza. Međutim, kao glavni uzroci kroničnog cerebralne ishemije odrediti još prisustvo ateroskleroze i hipertenzije.

Kao kliničke manifestacije cerebralne ishemije javljaju poremećaji pokreta poliformnye, a pacijent mnogo gora memorije i sposobnost učenja kvalitativno, ljudski emocionalni pozadini tolerirati prekršaje. Za ovaj karakteristika progresije bolesti, staging.

Postoje tri faze ishemijske bolesti mozga. na prva faza simptomi gore opisani su u kombinaciji sa anizorefleksiey, dlačice refleksi oralnog automatizma. Pacijent može biti neznatno promijenjen hod, smanjena koordinacije i stabilnosti. Osoba se često nervira, da padne u depresiju. Također je moguće manifestacija blagog kognitivnog oštećenja: odloženu reakcija, inercija inteligencije.

na drugi korak bolest bolest neurološkim simptomima postati izraženiji. Međutim, pacijent je smanjena zbog manjeg broja pritužbi na kritike svojih. Emocionalni poremećaji postaju još važnije, ne može se u potpunosti planirati aktivnosti i držati ih pod kontrolom. U ovoj fazi već može pokazati neke znakove smanjivanja socijalnih i profesionalnih adaptacija.

na treća faza bolest specifičnih neuroloških sindroma manifestiraju najjasnije: poremećaj ravnoteže i hodanje pogoršava, može doći do urinarne inkontinencije. Postoje duševni poremećaji, poremećaji u razmišljanju, pamćenja, govora. Kao rezultat toga, ponekad prerasti poremećaj demencija. Često, ovi pacijenti gube operativnost, a kasnije - i sposobnost da se služe.

Dijagnoza cerebralne ishemije

Prije svega, doktor ispituje medicinsku istoriju pacijenta, obraćajući pažnju na prisutnost karakterističnih komponente: infarkt miokarda, srčane ishemije, angina pektoris, hipertenzija, itd To je obavezno fizikalnim pregledom, u kojem se patologije identifikovani u radu kardiovaskularnog sistema.. Na laboratorijskim testovima utvrdili uzroke bolesti. Takođe se preporučuje niz instrumentalnih studija. Dakle, pacijent mora proći EKG, ehokardiografija, oftalmoskopija i niz drugih specifičnih studija koje propisuje liječnik. Angiografija mozga plovila vrši se samo u rijetkim slučajevima.

Važno je napraviti razliku između cerebralne ishemije sa broj fizičkih bolesti, onkoloških bolesti, mentalni poremećaji. Posebno je teško ponekad napraviti diferencijalna dijagnoza ishemije, neurodegenerativnih bolesti, koje karakterizira kognitivnim oštećenjima.

Tretman cerebralne ishemije

ishemijeU hronične cerebralne liječenje ishemije, važno je da se stabilizuje destruktivne procese koji proizlaze iz cerebralne ishemije, spriječiti ishemijski uvreda. Ako je ova bolest nije uvijek u bolnici, jer ako pacijent se održati kognitivne poremećaje, on je prikladnije tretiran u poznatom okruženju za njega.

Lijekovi u cerebralne ishemije se koristi za optimizaciju protoka krvi do mozga. Za stabilizaciju ishemije je važno da se fokusira napore na održavanje normalnog nivoa krvnog pritiska. Shodno tome, u toku terapije droga nanosi antihipertenzivnim akciju.

Oni koji imaju aterosklerotske lezije mozga, također dobio dobiti sredstva za snižavanje lipida. Oni su, između ostalog, poboljšanje endotelne funkcije, smanjuju viskoznost krvi. Osim toga, u liječenju cerebralne ishemije dobio dobiti antiagregacionih agenata.

S obzirom na širok spektar mehanizama koji su u osnovi mozga ishemije, kompleks može dobiti droga koje aktiviraju mikrocirkulaciju, venskog stopa odliv. imenuje kurseve tretmana dva puta godišnje i traju po nekoliko mjeseci.

U težim slučajevima, kada je potrebna operacija. Međutim, operacija je pogodna u slučaju okluzivnog-stenotične lezija u moždanih arterija.

Uz pravilnu i pravovremenu pristup liječenju ove bolesti progresijom mogu efikasno usporen.

Kao preventivne mjere za sprečavanje cerebralne ishemije je važno imati vrlo ranoj dobi da izbegnu neaktivnost, gojaznost, izbjegavati stres, ne zloupotrebljavaju alkohol i ne pušiti. Ništa manje važna kvaliteta i pravi pristup na pitanje tretmana povezanih bolesti: dijabetes, hipertenzija, ateroskleroze.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea