DuranHedt.com

Laboratorijska dijagnoza osteoporoze. osteoporoze markera

Rano laboratorijska dijagnoza osteoporoze.

Glavna svrha primjene biohemijskih osteoporoze markera se uglavnom sastoji u tome da oni mogu procijeniti kost metabolizam, što je veoma važno za izbor liječenja i evaluacija rezultata liječenja, kao što je kod pacijenata sa osteoporozom i visok nivo metabolizma kosti je mnogo bolje da reaguje na takav snažan antiresorptive droge kao što su estrogena, i kalcitonin. Ako indeksi metabolizam kosti odgovaraju donjoj trećini normalnog opsega ili čak ispod, značajan terapijski efekat je malo vjerovatno.

Biohemijski markeri se koriste za rješavanje problema potrebe za terapije kod žena u postmenopauzi: što je veća vrijednost metabolizma kosti i donje vrijednosti gustoće kostiju u odnosu na normalne vrijednosti, to je veća potreba za svrhu terapije. Određivanje kosti metaboličke aktivnosti, može dozvoliti lekara da se prilagodi terapiju koji će biti dodeljen, sve do konačne potvrde dijagnoze densitometrom metoda.

Rezultati brojnih kliničkih studija ukazuju na to da kost promet markeri mogu se koristiti za predviđanje akcije antirezorbtsionnoy terapije na koštanu masu. Proračuni pouzdano pokazuju da efikasnost terapije u pojedinih bolesnika mogu zahtijevati posmatranje tokom dužeg vremenskog perioda (do dvije godine). Ponovljeno određivanje nivoa kosti markera može smanjiti ovaj period do tri mjeseca.

Identifikacija markera osteoporoze, za razliku od nekih instrumentalne metode nisu povezani s izlaganjem organizma.

Utvrđivanje visine biohemijskih markera resorpcije kosti i remodeliranja kosti omogućuje vam da:

- U profilaktičke ispitivanja za identifikaciju bolesnika s metaboličkim poremećajima remodeliranje i resorpciju kosti tkivno-
- Procijeniti i predvidjeti o visini gubitka koštane mase massy-
- Dati objektivnu procjenu učinkovitosti propisane tretman u dva mesyatsa-
- Odaberite najefikasniji lijek u konkretnom slučaju i da se odredi optimalna doza za svakog pacijenta pojedinačno.

Kada biokemijske dijagnostike i procjenu stope kosti. Pretpostavlja se da je prevalencija stope kosti nad obavljanjem njegovog formiranja ukazuje na razvoj osteoporoze ili nedostatak učinkovitosti tretmana.

Biohemijskih markera remodeliranja kosti

Alkalna fosfataza kosti porijekla koji se nalaze u membrani osteoblasta. Kao indikator preuređenja najčešće koriste ukupno aktivnosti alkalne fosfataze u serumu, ali ovaj pokazatelj je karakteristika niska osjetljivost i specifičnost. Od uzroka značajan porast u serumu alkalne razine fosfataze mogu biti različiti. Na primjer, kod starijih pacijenata, to može biti zbog kvara mineralizacije kostiju, ili uticaj jedna od mnogih lijekova, koji imaju tendenciju da se poveća aktivnost jetre izoenzima.Osteokalcin, koji se nazivaju kosti GLA-protein poželjno je sintetiziran osteoblasta i uključeni u ekstracelularnog matriksa kostiju. Dio proteina u krvotok, gdje se može mjeriti imuni metodama. Sadržaj osteokalcin se određuje u krvi, povećan je kosti zbog nekih endokrinih bolesti i smanjiti manjak vitamina D.

Utvrđeno je da je pod karakterizira većini slučajeva konjugacija resorpciju i sinteze markera koštane osteokalcin može se smatrati adekvatnim stope remodeliranja kosti, iu tim situacijama u kojima resorpciju i sintezu kosti fragmentirano - specifičan marker kostiju.

Biohemijski markeri koštane resorpcije

Određivanje kalcijuma u postu urinu ujutro doze (kvalifikuje kreatinin izlučivanje) je najjeftiniji način procjene resorpcije kosti. Ova metoda je korisna za određivanje znatno poboljšanu resorpciju neosjetljiv.

Deoksipiridonolin (DPID) je cross-piridin obveznica inherentne zrele kolagena i podvrgnuti dalje metaboličke transformacije. Ona se izlučuje u urinu u slobodnom obliku (oko 40%) iu obliku peptida povezan sa (60%). Određivanje DPID u mokraći ima niz prednosti:

visoku specifičnost za razmjenu tkiva kosti
odsustvu metaboličke transformacije izvesti mochoy-
provesti istraživanje bez prethodne ograničenja u ishrani.

Vrijednost biohemijskih markera za dijagnozu i praćenje terapije osteoporoze

Zapažanja glavnih vrsta terapije grupa droge, dovela je do sljedećih zaključaka:

- povećane alkalne fosfataze i osteokalcin serumu se često vidi u bolesnika s osteoporozom fluorida. Određivanje ovih markera se preporučuje za kontrolu stimulativno dejstvo fluorida na kosteobrazovanie-
- antirezorbtsionnye pripreme kao što su estrogena i bisfosfonata, dovesti do osteoporoze, koja evoluirali nakon menopauze, značajan pad u resorpciju kosti markera koncentracije i sintezu kosti, dok premenopazualnogo nivou.

Takva dinamika biohemijskih markera u skladu s usporavanjem gubitka koštane mase, set sa osteodenzitometrija do 9 mjeseci. tretman.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea