DuranHedt.com

Atoris upute za uporabu

Sadržaj:

Atoris upute za uporabu

Atoris je lijek za sniženje lipida statina grupe.

struktura

Aktivna supstanca lijek atorvastatina. Atoris dostupan u obliku tableta u dozi od 10, 20, 30 i 40 mg.

Kao pomoćni supstance se koriste kalcijev karbonat, povidon, celuloza, laktoza, magnezijev stearat.

farmakološke efekte

Atoris olakšati pružanje ovih farmakološke efekte:

 • Snižava holesterol, lipoproteina niske gustoće, triglicerida.
 • Povećava visoke gustoće lipoproteina holesterola sadržaj.
 • Ima antiaterosklerotski efekt - ima pozitivan učinak na vaskularnog zida.
 • To pomaže da se smanji viskoznost krvi, normalizuje proces zgrušavanja krvi.
 • To pomaže u sprečavanju mogućih ruptura jednog aterosklerotskog plaka.

Atoris terapijski učinak se razvija nakon 2 tjedna redovnog uzimanja tableta, maksimalna izloženost droge - nakon 1 mjesec.

Indikacije za prijem

Indikacije za prijem Atoris su:

 • Razvoj hiperlipidemije: primarni, u kombinaciji, familijarna endogenog hipertrigliceridemije, otporan na dijeti terapiju, homozigot familijarna hiperholesterolemija.
 • Implementacija prevenciju kardiovaskularnih bolesti (primarni i sekundarni). Primarni: Lek se koristi u toku kompleksa liječenju bolesnika spadaju u rizičnu grupu: osobe starije od 56 godina, bolesnici sa Ovisnost o nikotinu, visok krvni pritisak, dijabetes, nizak nivo visoke gustoće lipoproteina holesterola, genetska predispozicija.
  Drugo: sprečavanje komplikacija kod pacijenata sa pacijentima koronarne bolesti srca kako bi se smanjio rizik od smrti, infarkt miokarda, moždani udar.

Kontraindikacije

Atoris se ne može koristiti sa pojedinačnim netolerancije aktivne ili pomoćne tvari lijekova jetre kod akutnog (kroničnog hepatitisa, alkoholnog hepatitisa), jetre, ciroza jetre različitog porijekla, uz povećanje transaminaza jetre, skeletnih mišića bolesti, nedostatak laktaze, intolerancija na laktozu, malapsorpcije sindrom.

Lek se ne preporučuje da primi tokom rađanja, dojenja, kao i kod pacijenata mlađih od 18 godina starosti.

Način primjene, doza

U periodu liječenja, pacijent mora biti u skladu sa osnovnim principima za sniženje lipida dijetu.

Pacijenti sa gojaznošću preporučuje sljedeće: Prije nego što počnete koristiti lijek Atoris treba pokušati da se normalizuje nivo holesterola djelujući umerena fizička aktivnost i tretiraju uzroci bolesti.

Atoris prihvatiti prema unutra, bez obzira na obrok. Početna doza je 10 mg.

Ako je potrebno, doza se može povećati na 80 mg. Tačan doza lijekova bira lekar, uzimajući u obzir rezultate istraživanja i početni nivo holesterola.

Preporučena dnevna jedne doze lijeka, po mogućnosti u isto vrijeme. Doziranje treba prilagoditi ne ranije od 1 mjesec dana nakon početka korištenja droge.

Tokom tretmana, kontrola nivoa lipida u krvnoj plazmi treba redovno obavlja. Postupak treba obaviti ne manje od 1 put u 2-4 tjedna.Korekcija doze kod starijih bolesnika nije potrebno.

Atoris koristi kao pomoćno liječenje, zajedno sa drugim metodama terapije ćelije (plazmaferezu). Pripremi se može koristiti i kao glavna komponenta terapije kada druge terapije i droge nemaju željeni terapeutske efekte.

neželjene reakcije

Atoris može pokrenuti razvoj ovih neželjenih efekata: glavobolja, vrtoglavica, nesanica, tinitus, lupanje srca, migrene, razvijaju bol u grudima, zatvor, dispepsija, mučnina, povraćanje, nadutost, bolove u mišićima, artralgija, bol u leđima, oticanje zglobova, osip na koži, urtikarija.

U slučaju neželjenih efekata treba prestati sa uzimanjem lijeka i obratite se lekaru. Može zahtijevati smanjenje doze ili promjene režima tretmana.

interakcije lijekova

Uz istovremeno korištenje Atoris (10 mg), diltiazem (200 mg) Atoris povećanje koncentracije u plazmi krvi može doći.

Rizik od komplikacija povećava kada Atoris koristi u kombinaciji sa fibrata, nikotinske kiseline, antibiotici, antifungalna sredstva.

Atoris efikasnost smanjuje uz istovremeno korištenje s drogom Rifampicin i fenitoin.

Uz istovremeno korištenje s antacidima, koji uključuju aluminij, magnezij Atoris posmatrati pad koncentracije u plazmi.

Primanje Atoris zajedno sa sok od grejpa može povećati koncentracija droga u krvnoj plazmi. Pacijenti koji primaju Atoris imati na umu da je neprihvatljivo korištenje soka od grejpfruta u iznosu od više od 1 litre dnevno.

dodatne reakcije

Uzimajući Atoris povećan rizik od mialgija. Pacijenti trebaju biti pod stalnim medicinskim nadzorom. U slučajevima kada postoje pritužbe slabosti i razviti bolovi u mišićima Atoris koristiti odmah prestati.

Pripreme uključuje laktozu, treba uzeti u obzir kod bolesnika s netolerancije na laktozu i nedostatak laktaze.

Atoris lijek treba koristiti s velikim oprezom u pacijenata koji pate od alkoholizma, a ako postoji istorija poremećaja normalno funkcionisanje jetre.

U tom slučaju, ako postoje simptomi miopatije korištenja Atoris treba prekinuti.

Atoris može doprinijeti vrtoglavica, tako da liječenje treba da se uzdrže od vožnje i aktivnost koja zahtijeva vašu punu pažnju.

Atoris analoga

Atoris analoga su sljedećih lijekova: Lipitor, Atorvastatin-Teva, Torvakard, Liptonorm. Ako je potrebno, odabir zamjena preporučuje da se konsultuje sa lekarom.

uslovi skladištenja

Lek treba čuvati na tamnom i suhom mjestu, zaštićeno od sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura za skladištenje - do 25 stepeni.

Atoris cijenu

Troškove lijekova Atoris formirana kako slijedi:

 • Tablete 10 mg, 30 kom. - 360-390 rub.
 • Tablete 10 mg, 90 kom. - 690-700 rub.
 • Tablete 20 mg, 30 kom. - 470-500 rub.
 • Tablete 20 mg, 90 kom. - 1130-1170 rubalja.
 • Tablete 40 mg, 30 kom. - 640-650 rub.
Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea