DuranHedt.com

Lipoproteina (a)

Lipoproteina (a)

- supstance koja se sastoji od proteina i lipida dio je glavni oblik transporta lipida u organizmu. Sintetizira se u sastavu jetre i lipida jedva razlikuje od lipoproteina niske gustoće, međutim, sadrži više proteina.

pokazateljiNorma (mg / del)
muških figura
od 0 do 90 godina
<30
 
ženske figure
od 0 do 90 godina
<30
 
trudnoća
1-40 nedelja
<30

Priprema za studije:

Materijal za proučavanje seruma krvi. Krv se prikuplja iz vene u vakuumskim cijevima, odmah nakon zarobljavanja prebačen u laboratoriju.

Priprema pacijenta - posni 12 sati isključiti hormone, nikotinske kiseline, fenitoin.

Referentne vrijednosti lipoproteina (a) [(a) Lp] u krvnom serumu - 0-30 mg / dl.

Lp (a) se sastoji od apo (a) koja je sama po sebi glycopril-Thein i kovalentno vezani Apo-B100. Lp (a) ima značajne strukturne sličnosti sa plazminogena. Lp (a) je veći LDL, ali ima usporedbom veću gustoću i elektroforetske pokretljivosti ima pre- -LP. Prema sastavu lipida Lp (a) se ne razlikuje od LDL, ali protein u Lp (a) je veći. Lp (a) je sintetiziran u jetri. Svi moderni imunohemijska metoda određivanja Lp (a) zapravo otkrivaju proteina - apo (a).

Povećana koncentracija Lp (a) nivoa - faktor rizika za koronarne bolesti. Prema podacima iz literature, prosječan sadržaj apo (a) u krvi bolesnika sa koronarnom bolesti srca je 12 mg / dl. U 2/3 bolesnika razvoj ateroskleroze ovisi o prisustvu povišene koncentracije u krvi Lp (a). Je bliska korelacija između koncentracije Lp (a) u serumu krvi i razvoj koronarne bolesti srca. Epidemiološke studije su pokazale da osobe s normalnom koncentracijom holesterola, ali veći sadržaj OV (a) (iznad 30 mg / dl) rizik od koronarne bolesti za manje 2 puta veći. Rizik se povećava za 8 puta, ako istovremeno povišen LDL i Lp (a). Infarkt miokarda razvija u 4 puta češće kod mlađih osoba kojima je sadržaj apo (a) prelazi 48 mg / dl. U bolesnika s aterosklerozom obliterans sadržajem apo (a) je također povećana.

koncentracija PL (a) u krvi raste nakon operacije, pacijenti s rakom, dijabetesom, reumatizma akutne faze.

Sličnost strukture apo (a) i proteina akutne faze omogućuje da ga smatraju kao specifičan protein akutne faze u destruktivnom-athero sklerotične procesa u vaskularnog zida. Određivanje (a) LP - aterosklerotskog procesa test vrednovanja aktivnosti. Njegov sadržaj u krvi korelira s područja ateromske lezije aorte, nivo hiperglikemije, vrijeme zgrušavanja krvi i neuspjeh markera za izlučivanje funkcije bubrega. Hipertenzija sa aterosklerozom je često u kombinaciji s povećanjem u krvi Lp (a).LP koncentracije (a) u krvi je genetski određena, a trenutno ne postoje lijekovi koji se smanjuju. U tom smislu, strategija jedini tretman za pacijente s povišenom koncentracijom Lp (a) - ukidanje svih drugih kardiovaskularnih faktora rizika (pušenje, višak kilograma, hipertenzija, visok LDL koncentracije).

Trenutno je uspostavila jasna korelacija između koncentracije u krvi od ukupnog holesterola i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Kada se sadržaj kolesterola u krvi je ispod 200 mg / dl (5,2 mmol / l), što je najniži rizik od ateroskleroze. Ako se koncentracija LDL-holesterola u krvi je ispod 100 mg / dl (2,59 mmol / l), bolesti srca su vrlo rijetki. Povećana LDL-kolesterol veći od 100 mg / dl na korištenje trenutku pišu bogata životinjske masti i holesterola. Loša ishrana, pušenje i hipertenzija - sinergijski efekt od faktora koji povećavaju rizik od koronarne bolesti. Kombinacija jedan od ovih faktora s bilo kojim drugim oko 10 godina ubrzava razvoj koronarne ateroskleroze kritične diplomu. Pad ukupnih koncentracija holesterola u krvi i povećanje HDL-holesterol smanjuje stopa progresije ateroskleroze. Spuštanje ukupna koncentracija holesterola u krvi za 10% dovodi do smanjenja smrtnosti od srčanih bolesti za 20%. Povećanje koncentracije HDL-kolesterola u 1 mg / dl (0,03 mmol / l) smanjuje rizik od koronarne bolesti za 2-3% u muškaraca i žena. Osim toga, bez obzira na sadržaj ukupnog holesterola u krvi (uključujući i prelazi 5,2 mmol / l) je pohranjena obrnut odnos između sadržaja HDL-holesterola i učestalost bolesti srca. koncentracije HDL-kolesterola (manje od 1,3 mmol / l) i triglicerida - nezavisni prognostički pokazatelji vjerojatnost smrti od KBS. Dakle, sadržaj HDL-kolesterola treba smatrati tačnije prediktor smrtnosti od koronarne bolesti srca u odnosu na ukupnu koncentraciju holesterola.

Laboratorijskih testova - da identifikuje patologije
Holesterol TG + -50%
TG + LDL + HDL-holesterol - 57%
TG + LDL + HDL + LDL-apo-A - 72%
TG + LDL + HDL + LDL-apo-A, apo-B + - 92%
TG + LDL + HDL + LDL-apo-A + B + apo-LP (a) - do 100%

Sljedeće aspekte treba razmotriti u kliničkoj praksi.

 • Smanjenje koncentracije LDL-kolesterola i povećanje koncentracije HDL-kolesterola smanjuje učestalost ateroskleroze.
 • Odnos "ukupnog holesterola / HDL-holesterol" u norma je 3,4, ona raste na pronalaženje optimalne odnos 4,7 3,5, a za vrijednosti od 5 ili više rizika koronarne bolesti je znatno povećana na 75-89 godina.
 • Lipidni profil je direktno vezan za dominaciju testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena.
 • LP koncentracije (a) u serumu odražava aktivnost aterosklerotskog procesa.
 • Višak hrane, pretilost, pušenje i fizička neaktivnost imaju negativan utjecaj na lipidni profil.
 • Korekcija poremećaja lipida treba uključiti ne samo smanjenje koncentracije kolesterola, ali i normalizacija negativnih lipida profila.
 • gubitak težine i vježbe, koncentracija HDL u krvi raste, i LDL-holesterola i triglicerida - niže.
 • Razvoj ateroskleroze počinje čak u mladoj dobi, tako da je njegova manifestacija u kasnijim fazama života može se spriječiti vodeći zdrav način života od malih nogu.

Optimalna holesterola lipoproteina profil pruža viši nivo performansi u serumu.

 • Ukupni holesterol - manje od 200 mg / dl (5,2 mmol / L).
 • HDL-holesterol - 50 mg / dl (1,3 mmol / L).
 • LDL-kolesterol - manje od 130 mg / dl (3,4 mmol / L).
 • Trigliceridi - najmanje 250 mg / dl (2,3 mmol / L).

Povišene razine Lp (a) u krvi je povezana s visokim rizikom od razvoja koronarne bolesti srca, kao što doprinosi progresiji ateroskleroze, formiranje plakova u koronarnih arterija. Osim toga, uvijek postoji visok nivo lipoproteina (a) u bolesnika s aterosklerozom obliterans od arterije donjih ekstremiteta, aterosklerotske lezije cerebralnih plovila. Među drugim uvjetima, pod kojima se sadržaj ovog pokazatelja je podignuta dijabetes melitus, treba imati na umu, neke vrste raka, kao i prvih dana nakon operacije (u ovom slučaju, lipoprotein (a) reagira kao protein akutne faze upale).

Smanjenje količine lipoproteina (a) obično primijećeni u hipertireoze (povećana sinteza hormona štitnjače), teška bolest jetre sa simptomima jetre, produžena posta i kaheksija (rasipanje), malapsorpcije sindroma (malapsorpcijom u crevima zbog raznih razloga). 

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea