DuranHedt.com

Holesterol

holesterol To predstavlja prirodnu masne alkohol koji se nalazi u ćelijske membrane. Ovaj organski spoj se ne rastvara u vodi, ali prolazi kroz raspad organskim otapalima i masti. Više od 80% ovog holesterola u organizmu, koji je i sam i produkcija: gonada, nadbubrežne žlijezde, bubrezi, crijeva, jetre. Ostatak kolesterola dolazi iz hrane. Ova supstanca ima važnu ulogu u organizmu: osigurava stabilnost stanične membrane u velike varijacije u temperaturi i zahtijeva holesterol za sintezu vitamina D, proizvodnje mnogih steroida hormoni nadbubrežne žlijezde, muški i ženski genitalije. Nedavne studije su pokazale da je ovaj spoj je također uključena u regulaciji rada sinapse mozga i imunološkog sistema.

Malo istorije

kemičar je bijele materije sredinom XVIII veka žučnih kamenaca. Ova supstanca ima svojstva masti i holesterola u svom čistom obliku je pokrenuta samo 20 godina nakon ovog otkrića. A stoljeća kasnije, veza je već gotovo u potpunosti studirao, otkrila svoje osnovne osobine.

Uloga kolesterola u ljudskom tijelu

 • Kao dio ćelijske membrane holesterola biosloya djeluje kao modifikator, dajući joj potrebnu krutost i povećati gustoću fosfolipida molekula. To jest, spoj normalizuje fluidnost membrane.
 • Druga važna uloga - otvaranje sinteze lanca kortikosteroida i steroidnih hormona.
 • Baze da se formira D vitamina i masnih kiselina.
 • Normalizacija propusnost ćelije.
 • Zaštita eritrocita od hemolitičke otrova.

Holesterol u svom čistom obliku ne mogu biti isporučeni u tkiva, jer se ne rastvara u vodi. Zbog toga je povezan sa takozvanim apolipoproteina (Transporter proteina). lipoproteini - tzv složenih podataka jedinjenja.

holesterol

Veza između holesterola i istraživača ljudskog zdravlja je osnovan dugo vremena. Visokom nivou, to obično dovodi do aterosklerotskih promjena u posudama. Tako niske lipoproteina molekularne težine se nazivaju "loše". Oni su skloni formiranju ateroskroticheskih plakete na zidovima krvnih sudova i izlučivanja kristala kolesterola. U tom smislu, značajno povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara i drugi vaskularnih bolesti i srce.

Makromolekula lipoproteina u suprotnosti sa velikim brojem svojstvene za zdrav ljudski organizam. Oni su lako topiv, ne talože na zidovima krvnih sudova.

Nivo lošeg holesterola povećati faktora kao što su:

 • endokrini poremećaji: nedostatak spolnih hormona i hormona štitnjače
 • inzulin hipersekrecije
 • dijabetes mellitus
 • Prekomjerne unos alkoholnih pića
 • Nedostatak pektini, celuloza, Lipotropic faktora vitamini i elemente u tragovima, polinezasićenih masnih kiselina
 • visoke ugljenih hidrata dijeta
 • Nepravilna ishrana pretjerano konzumiranje životinjskih masti i visok holesterol
 • fizička neaktivnost
 • prejedanje gojaznost, pretežak
  pušenje
  Jetre i bubrega
  nasljednost

To je preporučio potpunog prestanka pušenja, čime se smanjuje potrošnja alkohola, fizičke aktivnosti, pravilno uravnotežene ishrane, uzimanje vitamina da se smanji visok nivo holesterola. Ako gore navedene korake nemaju pozitivan efekat, pacijent je dodijeljen terapijski tretman. Međutim, mora podržavati pravilnu ishranu: odbacivanje masti, ugljenih hidrata, itd Snižavanje holesterola upotrebu nikotinske kiseline, statini, ezetimiba, fibrati itdHolesterola i Ateroskleroza

Jedan od najopasnijih komplikacija, koja prijeti da višak holesterola - je ateroskleroze. Bolest se karakteriše plaka formiranje u krvnim sudovima, što može dovesti do krvnih ugrušaka, pa čak i smrt. Glavni faktori povezani s holesterola koji utječe na razvoj ateroskleroze uključuju:

 • Povišen ukupni kolesterol
 • Smanjila visoka
 • Niske molekularne težine povećan holesterol u krvi

Komunikacija ove bolesti sa povišenim nivoom ovog kompleksa i dalje je nejasan: to je neosporna činjenica da je povećanje nivoa holesterola povećavaju rizik od ateroskleroze, ali s druge strane, bolest može razviti u osoba s normalnim nivoom to. U stvari, holesterol visoke gustoće je samo jedan od faktora bolesti, a zajedno sa ostalim može izazvati svoju brzi početak.

Postoji još jedan pogled na taj problem. Prema nekim naučnika, spoj je "zgrada" materijal: to rešava u problematična područja plovila, ne dopuštajući im da se povredi. Iz tog razloga, kao i sa normalnim nivo holesterola i eventualno razvoj ateroskleroze.

Dakle, studija holesterola je i dalje važan zadatak za lekare.

Norma u krvi

niske molekularne holesterol bi normalno ne može biti veća od 100 mg / dl, a za osobe koje pate od bolesti krvnih sudova - ne više od 70 mg / dl.

Kod odraslih, po pravilu, nivo takvih povišenog kolesterola.

Kada nivo dostigne 190 mg / dl, preporučuje se da se počne više lijekova terapije. Što je viši nivo visokog holesterola - to bolje, normalno svoj udio od 1/5 u ukupnom lipoproteina.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea