DuranHedt.com

Glikemije

glikemije - ovaj sadržaj glukoze u krvi. Ovaj pokazatelj je jedan od najvažnijih u živim organizmima. Njegova stopa je 80-120 mg%.

Nekoliko fizioloških procesa koji su uključeni u kontrolu glukoze u krvi. Nakon obroka, želuca i crijevnih apsorpciju niske ugljikohidrata molekularne težine (probavljiva) iz hrane, što je rezultiralo u dekolteu škroba i nekih drugih supstanci nivo glukoze može biti povećan. Smanjenje razine glukoze u krvi je rezultat metabolizma energije, posebno pod stresom, fizičkim opterećenjem, temperatura raste.

glikokogenolizi (Razdvajanje glikogena u glukozu u rezultira metaboličkim lanac) i glukoneogenezu (Proces formiranja organskih spojeva u jetri molekula glukoze) i regulišu nivo glukoze u krvi. Višak glukoze u organizmu se pretvara u trigliceride ili glikogen za skladištenje energije. Glukoza je glavni izvor energije za gotovo sve ćelije, što je posebno važno za eritrocita i neurona, vitalna aktivnost koja je gotovo u potpunosti ovisna o razini glukoze u krvi. metabolizam glukoze u organizmu je povezan sa određenim hormonima, kao što su adrenalin, glukagon, insulin, neki steroidnih hormona i glukokortikoidi.

Stabilan nivo glukoze u krvi je važno za normalno funkcioniranje ljudskog mozga. Spuštanje koncentracija glukoze u krvi ispod potrebnog nivoa, kao i višak od 10 puta može uzrokovati nesvestica, koma, konvulzije.Mjerenje nivoa glukoze u krvi je bitan postupak za pacijente dijabetes, kao i za starije osobe, sa sumnjom da su određene bolesti. Postoje dva načina određivanja glukoze u krvi:

  • Smanjena tolerancija glukoze - mjerenje glukoze krv obavlja tri puta u razmaku od trideset minuta nakon unošenja ugljenih hidrata hrane.
  • Glikemija našte - prema ovoj metodi, nivo glukoze u krvi mjeriti nakon gladovanja za osam sati.

prijenosni krvi metar glukoze - poseban uređaj koji vam omogućava da samostalno mjerenje razine glukoze. Neki uslovi zahtevaju stalno praćenje glukoze u krvi, tako da je prenosni uređaj pomaže da se nosi sa zadatkom.

hiperglikemija - povećanje razine glukoze u krvi. Ovo stanje se kod nekih bolesti, uglavnom - kod dijabetesa. Jak porast razine glukoze u krvi ugrožava mnoge opasne posljedice, do početka koma.

hipoglikemija - smanjenje nivoa glukoze u krvi. To se obično javlja u onim slučajevima kada je izabran pravilno dijabetes doze insulina, kao i na visokim fizičkog napora i stroga dijete.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea