DuranHedt.com

Analiza šećera u krvi, šećer u krvi

dijagnoza "dijabetes mellitus" stavi pacijenta na osnovu simptoma: povećane potrošnje i tekućine izlučivanja, smanjenje tjelesne težine, povećanje nivoa glukoze u krvi) i šećera u krvi.

analiza šećera u krvi otkriva dijabetesa u dva oblika: insulin-zavisni i insulin-nezavisni.

Analiza šećera indiciran za sumnja dijabetes u prisustvu simptoma: stalni žeđ naglo narednih slabost, slabljenje imunološkog sistema. A test krvi za šećer određuje nivo glukoze u krvi. Interval između poslednjeg obroka i trenutka isporuke analize na šećer ne smije biti manja od osam sati. Sok i čaj u ovom slučaju se također smatraju hrane.

Analiza šećera je periodično u tom slučaju, ako je lice registrovano od strane endokrinologa. Redovito razine provjere glukoze doprinose pravilan izbor doza ishrane, lijekova i inzulina. Pravac na analizi šećera, obratite se lekaru.

Kako je test krvi za šećer i priprema za analizu

Koji god način se nije krv testira za šećer, treba uzeti ujutro, najčešće (ako doktor nije drugačije navedeno) na prazan želudac. krv za Analiza šećera uzima iz prsta ili iz vene u isto vrijeme vađenja krvi za ostale testove. Krv uzeta iz pacijenta, poslao u laboratoriju za obavljanje niz testova.

Dešifrovanju test krvi za šećer

U laboratorijska ispitivanja šećera u krvi određivanje razine u krvi glukoze, u više navrata određivanje ako je ne manje od 6,7 mmol / l, to ukazuje na prisutnost dijabetesa. Normalni nivo glukoze u krvi je 70-100 mg dl / ili 3,8-5,5 mmol / l.Čak i sa dobrim rezultatima, trebalo bi osigurati da nemate predispozicije za dijabetes (tj, faktori rizika, ili druge simptome bolesti). Činjenica da neki ljudi imaju šećera u krvi, post je u granicama normale, nakon obroka, on je vrlo brzo raste. Tolerancija (imunitet) na glukozu - jedan od glavnih simptoma opasnu bolest - dijabetes.   

U slučaju spora, kao i da se otkrije tolerancija na glukozu, uzorak se izvodi sa utovarom. Da biste to učinili, krv se uzima post, pacijentu se daje piće 250-300 ml vode, uz rastvorene u njoj glukoze i svakih 30 minuta u 2 horologiji paltsak uzorkovanja krvi za laboratorijsku analizu. Kod zdravih otpor normalnom glikemije u glukozu (glukoze u krvi) posni najmanje 5,6 mmo / L, između 30. i 90. minutu testa - meneee11,1 mmol / l, a 120 min nakon primjene glukoze glikemije manje od 7 8 mmol / l.

tolerancije kršenje glukoze je zaključan ako glukoze manje od 6,7 mmol / l, između 30. i 90. minutu odgovara mentshe ili 11,1 mmol / l, a od 2 do chasa 7,8-11,1 mmol / l. Naučiti i detaljne tabele sa normama razine šećera u krvi za djecu i odrasle, muškarci i žene, na prazan želudac i nakon obroka.

Ona je postala vrlo popularna tzv struja test krvi za razine glukoze. To je, posjetitelj laboratoriju ne suzdrže od jesti kada usmjerena na istraživanja. U tom slučaju, ako je šećer je premašio 200 mg / dl (11,1 mmol / l), najvjerojatnije, to ukazuje na prisutnost bolesti. Trebate hitno sastanak sa endokrinologa.

Prije test krvi za šećer obavezno pitajte svog doktora kako vam je potrebno da se pripreme za analizu, sa pripremom različitih metoda za analizu šećera razlikuje.

Hiperglikemija i Hipoglikemija

Razinu šećera u krvi se zove glikemije, i šećer povišen krvni - hiperglikemije. Hiperglikemija - je glavni simptom dijabetesa. U prisustvu hiperglikemije, visokog krvnog šećera osoba nužno mora se smanjiti na normalu. Ako šećera u krvi pacijenta cijelo vrijeme dostigne visok nivo, to je, osim toga, koji narušava zdravlje, ali i dovesti do razvoja kroničnih komplikacija dijabetesa. Ove komplikacije su neverovatno, po pravilu, oči, bubrege i noge pacijenta sa dijabetesom.

Kada tretirana inzulina, pod određenim uslovima, nivo šećera u krvi može pasti niže od definirane norme. Ovo stanje se naziva hipoglikemija. Dijabetičari obično podići nivo šećera u krvi jedući nešto slatko u vrlo malim količinama. Kod zdravih ljudi, hipoglikemija često se javlja kao posljedica pogrešno odabranih ishrana, alkohol, gazirana pića, skrobaste hrane i slatkiša, kao i jak fizički preopterećenja.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea