DuranHedt.com

Dijeta za dijabetes

Sadržaj:

Dijabetesa u svijetu danas je jedna od najčešćih bolesti endokrinog sistema - kada se dogodi u kontekstu apsolutne (za tip 1) ili relativna (tipa 2) nedostatka inzulina postoje kompleksni poremećaja ne samo ugljenih hidrata, ali i druge vrste razmjene. Rezultat razorne efekte na tijelo postaje stalno progresivnim gubitkom unutrašnjih organa, što dovodi do funkcionalno oštećenje tjelesnih sistema. To je razlog zašto je tako važno pravovremeno otkrivanje poremećaja metabolizma ugljenih hidrata i pružanje prikladan tretman, jedan od glavnih komponenti od kojih je bilo varijanta dijabetesa postaje zdrave hrane.

Dijeta za dijabetes - važan element liječenja bolesti

Dijeta kod dijabetesa melitus je korisno ne samo na procese metabolizma ugljenih hidrata, ali i metabolizam tijelo cijeli - svoju privrženost pomaže u kontroli razine glukoze u krvi (serumu koncentracije glukoze) i utiče na dozu lijekova koji će se koristiti za ispravljanje uočenih nepravilnosti. Kliničke prehrane pomaže da se normalizira općeg stanja pacijenta - obnoviti vitalnost, poboljšati efikasnost i promovirati normalne socijalizacije pacijenta, bez obzira na dob.

Izrada dijetu za pacijenta dijeta, dijabetes, na osnovu činjenice da proizvodi imaju isti kalorija, sadrže različite količine jednostavnih ugljikohidrata i masti - proizvodi, koji se prvenstveno uzrokuju razvoj neželjene promjene u unutrašnje organe. To je za sadržaj tih spojeva je sva hrana za pacijente sa dijabetesom, podijeljenih u dozvoljeno i zabranjeno. Do savjet liječnika koji preporučuje upotrebu ishrane u dijabetesu i ograničavanje određene vrste hrane, treba uzeti u obzir - sastav ishrane i dijetu odabrane doze inzulina i način administracije sa insulin zavisni dijabetes melitus, kao i doza oralnog hipoglikemika se koriste za liječenje non-insulin varijanta bolesti .

Dijeta za dijabetes

Proizvodi zabranjena za pacijente sa dijabetesom

U identifikaciji oštećenom tolerancijom glukoze, više - po otkrivanju dijabetesa, bez obzira na vrstu, preporučuje se:

1. Ograničavanje ugljikohidrata

Naravno, otkrivanje ne samo dijabetesa, ali i funkcionalnih poremećaja unos glukoze (promjene u toleranciji tijelo glukoze) mora biti strogo ograničava unos ugljikohidrata. Ove supstance su vrlo brzo apsorbira u tankom crijevu i uzrokovati oštar diskontinuirani porast razine glukoze u tijelu, u niskom droga doze propisane za ispravljanje bolesti, može pokrenuti razvoj hiperglikemijskih komi u pacijenta. Stroga ograničenja:

  • šećer i hranu sa puno sadržaja - džem, pekmez, slatkiše, med;
  • pečenje i slatka peciva - torte, čokolada, sladoled;
  • slatke bobice i voće - grožđe, grožđice, banane, datumi.

U teškim ograničenja bolesti treba da bude kao strogi sa blagim do umjerenim dijabetičar dozvoljeno da koriste ove proizvode u malim količinama pod obavezno kontrola glikemije.

2. Limit masti

Po otkrivanju dijabetesa je poželjno da se smanji broj masti u ishrani - sa svim vrstama hrane i uzimajući u obzir način njegove izrade sadržaja treba ograničiti na 40 grama dnevno. U ovom slučaju, vrijedi zapamtiti da masti biljnog porijekla mora prevladati u ishrani pacijenata sa dijabetesom - to pomaže u sprečavanju nedovoljan unos vitamina rastvorljivih u mastima.

Nepoželjne u ishrani hrane pacijenta, koji se sastoji od velikog broja svih lipida - sve kobasice, viršle i kobasice, masna mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda su visoke u masnoće.

3. Ograničenje začina i začina

Ograničenje začina i začina u ishrani pacijenata sa dijabetesom trebaju ne toliko zbog supstanci koje se nalaze u njima može povećati serumu glukoze, ali zbog opće stimulacije apetita kod ljudi. Pacijent gubi kontrolu gladi i sitosti i mogu jesti veće količine hrane nego što je planirano, a to dovodi do hiperglikemije.4. Limit alkoholnih pića

Pacijenti koji boluju od dijabetesa melitusa bilo koje vrste, ne smije se zaboraviti da su sva pića koja sadrže alkohol, dovoljno kalorija i može direktno utjecati na razinu glukoze u serumu. Osim toga, za njihovu asimilaciju u organizmu potrebna dodatna količina inzulina i enzima tkivo unutrašnjih organa. ne smijemo zaboraviti da je alkohol ima direktan štetan učinak na ćelije pankreasa, a može izazvati pankreatitis sljedeći egzacerbacije neminovno je kulminiralo u smanjenju količine ćelija sposoban za proizvodnju inzulina.

5. Prestanak pušenja

Potreba za odvikavanje od pušenja je uzrokovan taj prodor nikotina i drugih supstanci koje se nalaze u duhanskom dimu, ima štetan učinak na tkiva pankreasa i organa zbog oštrih poremećaja cirkulacije. U ovom slučaju, smanjene endogenog proizvodnju insulina u dijabetesa tipa 1 i promijenjen stanični metabolizam kod dijabetesa tipa 2 (glukoza ne može ući u unutrašnjost ćelije i tamo pretvoreni u glikogen, pri čemu postoje ozbiljne poremećaje svih vrsta razmjene). Ne možete pokušati pekmez kao cigarete i cigareta glad, koja se često javlja kod pacijenata sa slabo kompenzirati dijabetes, ili neusklađenosti sa preporukama za izradu ishrane.

na sadržaj

Proizvodi ovlašteni za pacijente sa dijabetesom

Preostali proizvodi odaniji odnosa - pacijent treba dobiti potrebnu količinu zdravoj hrani, ali jednostavno ugljikohidrata treba zamijeniti kompleksan, i masti u ishrani treba da bude prvenstveno biljnog porijekla. U nedostatku znakove oštećenja bubrega kod dijabetesa nema potrebe da se ograniči količinu proteina proizvoda, bez obzira na njihovo porijeklo.

1. Dozvoljena ugljikohidrata

mora biti prisutan kako bi se osigurala energetska vrijednost hrane u ishrani složenih ugljikohidrata - crni hleb, prilogom od tjestenine ili žitarica. Važno je imati na umu da korištenje predjela može se nadoknaditi odbacivanje pekarskih proizvoda. Preporučuje se da se koriste moć pacijenata sa heljde ili zob (oni su bogate vitaminima) dozvoljeni su ograničeni broj ječma, pšenice i riže, veoma su nepoželjni svakodnevno griz.

Povrće u ishrani pacijenta u neograničenom broju mogu biti prisutni krastavci, squash, paradajz, kelj, zelena salata, rotkvice i zelenih (osim začina), upotreba je ograničena na krumpir, repa i mrkva (ne više od 200 grama svakog korijena). na žitarice i povrće može se pripremiti razne juhe, glavno jelo (prilogom i musaku) na bazi.

Plod je poželjno koristiti ograničen broj - dozvoljeni su ne više od 200 grama voća dnevno svaki: kiselo jabuke, agrumi, brusnice, ribizle i ogrozd.

2. Ovlašteni masti

Korištenje ove hrane grupe preporučuje se da se smanji i daju prednost biljnih masti.

3. Dozvoljeni proteina

Proteinski proizvodi u ishrani pacijenta može biti predstavljena nemasno meso (perad) i ribe koje moraju biti pečena, na pari ili kuhano. Dozvoljeno je koristiti jaje - kao zasebna jelo, i kao dio drugih proizvoda.

Mlijeka i mliječnih proizvoda sa malim procentom masti razrascheny neograničenim količinama iu bilo kojoj formi, posebno preporučuje nemasni sir (prehrambeni proizvod sadrži veliku količinu metionina potrebna za ćelije jetre)

Držeći se dijeta preporučuje svojim lekarom, možete postići značajno smanjenje potrebe organizma za inzulinom ili hipoglikemika poboljšati sveukupno zdravlje i performanse pacijenta. Ipak, vrijedi se prisjetiti i da je ishrana - ovo je samo jedna komponenta kompleksne terapije šećerne bolesti, a ne uvijek može zamijeniti droge.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani

DuranHedt.com
Kozmetika Bolest, simptomi, liječenje Lijek Dijagnoza i analiza Oprema Trudnoća Pravilnu ishranu Medical dictionary Miscelanea